30 timmars arbetsvecka är en vision för Fi, men den kommer knappast att kunna genomföras. Ett nytt heltidsmått på 35 timmar vore bättre, skriver Maritha Björklund, handläggare och specialist inom LSS och socialtjänstlagen, i en replik.
Feministiskt initiativ driver nu frågan om 6 timmars arbetsdag, skriver Annelie Nordström. Alltså att en heltidsanställd har arbetsplikt i 30 timmar per vecka.
Är det just en vision att sträva efter, det vill säga något som inte kommer att realistiskt kunna genomföras?
Har någon nationalekonom räknat på det och om så är fallet, vad har den kommit fram till?
Det är komplext att räkna på förstår jag och flertalet parametrar att ta hänsyn till. Till exempel hur många fler måste anställas för att täcka bemanningen på ett särskilt boende med dygnet runt-bemanning och visst antal boendeplatser och med viss fastställd nivå på personbemanning?
Om det då uppstår arbetskraftsbrist, hur snabbt kan utbildningsinsatser kompensera det behovet?
Förutsättningar, resurser och behov skiljer sig åt mellan olika branscher.
Vilket får följden att det kommer vara olika tidsperspektiv innan respektive bransch är i mål med visionen!
Varför inte prova att ändra heltidsmåttet till 35 timmar/vecka!?
För mig låter det mer rimligt att genomföra. Och få till vinster som mindre slitsamt arbetsliv, mer tid till bland annat barn under småbarnsåren, mer tid att dela på hushållsarbetet i familjer där två vuxna finns. Samt utrymme för ökat antal timmar fysisk aktivitet och även gå ner i varv tid/återhämtning.
Samt att utbildningsinsatser kan klaras i ett hållbart tempo.
Vill bara säga att jag tror det är ett mer realistiskt och hållbart förslag!
Som borde gagna flera nivåer.
Maritha Björklund är konsult, handläggare,specialist inom Socialtjänstlagen och LSS i kommunal regi. #medrättattutveckla
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.