Det är sportlovsvecka. En vecka där välbärgade familjer åker på resor och mindre välbärgade ofta får stanna hemma. Generalsekreteraren på Makalösa Föräldrar, Sophia Lövgren, undrar om det är så det ska vara.
1940 infördes så kallade ”kokslov” i Sverige, i syfte att spara på uppvärmningen av stenkol och koks i skolorna, på grund av ransoneringskrav under krigsåren. Det var dock viktigt att ge lediga skolungdomar en meningsfull sysselsättning, och därför anordnades olika aktiviteter.
Ganska snart kom aktiviteterna att fokusera på friluftsliv i allmänhet och vintersporter i synnerhet, t.ex. där storstadsbarn fick möjlighet att uppleva fjällmiljö. Dessa friluftsaktiviteter gick också hand i hand med medicinhygieniska argument som växte fram, där risk för spridning av infektioner gjorde det praktiskt att stänga skolorna för en kort tid.
Säkert fanns det som grund försök att motverka skillnader mellan olika klasser i skolan och på fritiden. Alla barn skulle ha något roligt att prata om första dagen i skolan efter lovet!
Numera finns det fortfarande möjlighet till upplevelser i fjällmiljö, där många researrangörer lockar med fjällpaket i härlig miljö. Problemet är att ett sådant fjällpaket för en barnfamilj med två barn sällan går under 10 000 kronor.
Idén om nyttiga och sunda friluftsaktiviteter för även mindre bemedlade barnfamiljer har med andra ord alltmer fått träda tillbaks, för att lämna plats för de alltmer lyxiga och njutningsfulla resorna, vare sig det är till Idre fjäll eller Thailand. Det är med andra ord stor skillnad på de barn som spricker av glädje att få berätta om vad de varit med om, första dagen i skolan efter lovet, och de barn som helst vill vara tysta.
Men, nu har regeringen bestämt att även barn i hushåll med försörjningsstöd ska få möjlighet till fritidsaktiviteter, i form av den s.k. fritidspengen på högst 3 000 kronor per barn och år. Den riktar sig till barn som går i grundskolans årskurs 4–9, i hushåll som haft ekonomiskt bistånd i minst sex månader den senaste tolvmånadersperioden. Fritidspengen ska täcka faktiska utgifter för barnets deltagande i ”regelbundna och ledarledda fritidsaktiviteter, som respekterar de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna”. Ansökan om fritidspeng ska prövas av socialnämnden.
Makalösa Föräldrar förstår att tanken är god, men hade önskat ett mindre stigmatiserande bidrag. Kommunen (socialnämnden) ska ”i normalfallet” betala ersättning för fritidsaktiviteten direkt till anordnaren, utifrån underlag som till exempel faktura eller antagningsbevis. Barnhushåll utgör 30 procent av samtliga hushåll med ekonomiskt bistånd, vilket handlar om ca 132 000 barn, och det handlar då oftast om ensamstående mödrar. Fritidspengen är tänkt att erbjuda regelbundna fritidsaktiviteter, som är utvecklande och kan ge en känsla av delaktighet.
Makalösa Föräldrar menar att om socialnämnden ska betala ersättning till anordnaren är risken för att barn blir utpekade och annorlunda behandlade mycket hög. Vi menar också att kravet att ha fått ekonomiskt bistånd i sex månader medför att familjen troligtvis dragit ner på utgifterna under lång tid innan dess, och barnet kan därför ha missat ”sin fotbollsskola eller sin ridskola” under ett eller flera års tid.
Vi befarar att barn, som oftast tar ansvar för hela familjens ekonomi, kommer att kämpa sig i de där för små fotbollsskorna, för 3 000 kronor på ett år är inte särskilt mycket. Fotboll beräknas kosta minst 5 000 kronor på ett år. Ridning minst 10 000 kronor på ett år.
Makalösa Föräldrar föreslår återigen ett generöst höjt underhållsbidrag, samt ett extra barnbidrag för ensamstående föräldrar, så att deras barn ska få möjlighet till ett sportlov på lika villkor! Låt alla barn kunna få berätta om de roliga upplevelser de haft under lovet!
Sophia Lövgren
generalsekreterare på Sveriges Makalösa Föräldrar
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.