Svensk skola har blivit en experimentverkstad för högeridéer utan förankring i verkligheten. Vi går till val på att skapa en skola där allas förmågor tas tillvara, skriver Gabriel Wikström och Sara Yazdanfar (SSU).
Skolan är en förutsättning för att utjämna skillnader mellan barn och unga. Den ser till att barn möts, oavsett familjebakgrund, och lär av varandra. Det har också visat sig att likvärdiga skolsystem har bättre kunskapsresultat än ojämlika. En jämlik skola är helt enkelt en av de allra viktigaste förutsättningarna för det jämlika Sverige vi Socialdemokrater vill skapa.
Tyvärr är den svenska skolan inte likvärdig länge, något som skolverket påpekat ett antal gånger. Elevernas familjebakgrund skiljer sig alltmer mellan skolorna och kunskapsresultaten blir mer och mer ojämna. Det är inte det skolsystem vi vill se i Sverige. Men det är det skolsystem den borgerliga regeringen med Björklund i spetsen har byggt.
Den svenska skolan har blivit en experimentverkstad för högeridéer utan förankring i verkligheten. Och för varje dag som den borgerliga regeringen fortsätter sitt experimenterande med den svenska skolan äventyrar vi elevernas framtid. Till skillnad mot Björklunds skola vill vi skapa en skola där allas förmågor tas tillvara. Det kan bara en jämlik skola se till. Därför går vi Socialdemokrater på val på:
- Fler lärare och mindre klasser: Klasstorlek spelar stor roll för hur väl eleverna lyckas med sina studier, särskilt i de lägre åldrarna. Därför vill vi investera för att minska klasserna i de lägre årskullarna med upp till fem barn per klass. Samtidigt vill vi investera i fler lärare.
- Läxhjälp till alla: Läxhjälp ska ges efter elevernas behov – inte efter deras föräldrars betalningsförmåga. Vi vill avskaffa möjligheten att göra RUT-avdrag för läxhjälp och införa rätt till läxhjälp för alla, inom ramen för skolan.
- Obligatorisk gymnasieskola: Utan en gymnasieexamen är det idag mycket svårt att som ung få jobb – bland unga som saknar gymnasieexamen är arbetslösheten mer än dubbelt så hög som för dem som har en gymnasieexamen. Samtidigt ökar kraven på arbetsmarknaden hela tiden. Samhället måste rusta våra unga så att de får en reell chans att skapa det liv som de drömmer om. Ingen ska känna att de inte får det stöd som behövs för att de ska kunna ta en gymnasieexamen och få ett jobb. Därför vill vi göra gymnasieskolan obligatorisk upp till 18 års ålder och i högre grad individanpassa utbildningarna.
Valet den 14 september närmar sig och skolan är en av de enskilt viktigaste frågorna. Vi går till val på att skapa en skola där alla elever har lika förutsättningar att få en bra utbildning för att kunna ta sig vidare ut i livet. Det är inte Björklund, utan en Socialdemokratisk regering som kan bygga en jämlik skola.
Gabriel Wikström, förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU
Sara Yazdanfar, skolpolitisk talesperson Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.