Socialdemokraternas partiledning väljer att omfamna en relik från en konservativ tid då man inte säger ja till individualiserad föräldraförsäkring. Det skriver Gabriel Wikström och Kaisa Karro (SSU).
Vi misstar ofta Sverige för att vara ett jämställt land. Men fortfarande syns orättvisorna mellan kvinnor och män överallt – i hemmet, i skolan och på arbetsmarknaden – från det att vi växer upp och genom hela livet.
För oss socialdemokrater, som menar att frihet inte bara är för männen, måste det vara en självklarhet att sträva efter att ligga i framkant i frågor om jämställdhet. Socialdemokratins vision om frihet, jämlikhet och solidaritet kan inte nås utan att den rådande könmaktsordningen bryts.
SSU vill se progressiva socialdemokratiska reformer för allas frihet som leder till ett jämlikt samhälle. En sådan reform menar SSU är införandet av en individualiserad föräldraförsäkring som innebär att ansvaret för barnuppfostran delas lika mellan båda föräldrar. Det är i dag fortfarande en övervägande andel kvinnor som står för det obetalda arbetet i hemmet. Tvärt emot vad vi stävar efter har vi med den moderatledda högerregeringens politik sett att löneklyftorna mellan män och kvinnor ökar, och med det även ofriheten och ojämlikheten.
Socialdemokraternas partiledning och i synnerhet vår partiledare Stefan Löfven har ofta uttalat sig positivt kring den individualiserade föräldraförsäkringen. Men när Socialdemokraterna lanserade sina prioriterade frågor inför partikongressen fanns inte den individualiserade föräldraförsäkringen med. Folkpartiet, däremot, öppnade på sitt riksmöte upp för att införa en tredje pappamånad om inte deras huvudalternativ – en fördubblad jämställdhetsbonus – hjälper. Socialdemokraterna som i 100 års tid alltid stått först i ledet i arbetet för ökad jämställdhet riskerar nu att bli omsprunget av ett borgerligt parti. Det är inte gott nog för SSU.
Forskning visar att det är när kvinnor blir runt 30 år som de börjar halka efter i löneutvecklingen. Det är i den åldern som den genomsnittliga kvinnan skaffar barn. Föräldraförsäkringen som den ser ut i dag leder till att kvinnor är borta från sina arbetsplatser längre än män och att de tar ett större ansvar i hemmet under barnens uppväxt. 2011 betalades till exempel 76 procent av all föräldrapenning ut till kvinnor och i dagsläget har kvinnor 85 procent av männens lön.
En individualiserad föräldraförsäkring skulle automatiskt leda till att kvinnor kommer ut mer i arbetet, att löneklyftorna minskar och att pensionerna senare i livet också jämnas ut. Det skulle även självklart gynna barnen att få tillbringa uppväxten med båda sina föräldrar i lika hög grad.
Föräldraförsäkringen är den sista försäkringen som inte har individualiserats. Det är en relik från en konservativ tid och står i vägen för målet om individuell frihet för alla. Socialdemokratin har alltid varit en frihetsrörelse och dagens partiledning måste våga ta ställning och gå i bräschen för att nå målet om allas frihet. Det enda rätta för Socialdemokraterna måste vara att liksom SSU ställa sig bakom en individualiserad föräldraförsäkring.
Gabriel Wikström, förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU
Kaisa Karro, jämställdhetspolitisk talesperson, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.