Socialdemokratin kan inte bara peka på problemen. Politiken kan förändra. Det behövs ett generationslöfte om satsningar på trygga jobb och bostäder som unga har råd med, skriver SSU.
I helgen håller Socialdemokraterna kongress. Partiet ska under dagarna som kommer formulera svar på hur framtidens jobb ska växa fram. SSU ser flera brådskande samhällsproblem som Socialdemokraterna behöver ha svar på.
Vi har föreslagit ett generationslöfte – som innehåller ökade investeringar, satsningar på bostadsbyggande och reformer för en schysstare arbetsmarknad.
Arbetslösheten bland unga ligger kvar på oroväckande höga nivåer, historiskt många unga lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg och 150 av landets 290 kommuner har brist på lägenheter som unga kan efterfråga. Just därför måste vi satsa på de unga.
Samhället måste lova dagens unga att investera i dem. Det behövs ett generationslöfte om satsningar på trygga jobb och bostäder som unga har råd med.
Bostadsmarknaden stänger i dag mekaniskt ute unga människor. Långt ifrån alla har råd att köpa en bostad. Och för den som inte kan köpa blir det ofta svårt att hyra: Väntan i bostadskön kan vara i flera år och för att sedan få skriva på kontraktet krävs inte sällan en fast anställning med en hög inkomst.
Unga tvingas välja bort studier för att det saknas bostäder på den aktuella studieorten. Många företagare vittnar om svårigheten att rekrytera på grund av att det saknas bostäder för dem de vill anställa. Bostadsbristen utgör en bromskloss för svensk ekonomi och spär samtidigt på klassklyftorna. Socialdemokraterna måste ta bostadsbristen på allvar – och höja målet om antal nybyggda bostäder till 350 000 till år 2020.
Om tidigare generationer kämpade för att behålla sin ungdom så länge som möjligt för dagens unga en motsatt kamp. Den unga generationen slåss för rätten att bli vuxna och för att komma in på arbetsmarknaden.
Svaret från de borgerliga partierna – och märkligt nog främst deras ungdomsförbund – är att göra det ännu svårare för unga att bli vuxna. Lägre löner och uppluckrad arbetsrätt är deras recept.
Men det är inte vad Sverige behöver. Vi behöver mer sammanhållning och investeringar i sådant som bygger vårt land starkt. Investeringar i bostäder, infrastruktur och utbildning.
Vi socialdemokrater har varit bra på att beskriva den tuffa verklighet många unga har. Men vi har missat något avgörande, nämligen att visa att politiken kan förändra. När unga inte längre tror på politikens möjlighet, då är det vår uppgift att tro på de unga.
Den unga generationen är landets största tillgång. Men för att den tillgången ska kunna blomma ut krävs det att bostadsbyggandet kommer igång och att möjligheten till ett tryggt jobb säkras. Det krävs att alla på lika villkor kan få en bra utbildning. Det krävs helt enkelt att den unga generationen får samma förutsättningar att ta sig fram i livet som äldre generationer fått.
En sak är säker: Vi är bara unga under en del av livet. Om samhället inte satsar på den unga generationen nu, så kommer det att vara för sent i morgon. Om samhället inte gör det möjligt för unga att lösa inträdesbiljett till vuxenlivet hotas Sveriges framtida välstånd och välfärden för alla dem som under 1900-talet var med om att bygga upp den.
Den insikten ställer krav. Framför allt på Socialdemokraterna.
Det räcker inte med att bara se ungas problem. Det krävs ett handslag mellan generationerna. Ni lovar att fortsätta bygga landet och vi lovar att ge er verktygen för att kunna göra det.
Det löftet kallar vi Generationslöftet.
Ellinor Eriksson, förbundsordförande SSU
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.