REPLIK | Borgerlig ekonomisk analys från Grön Ungdom. Arbeten trollas inte fram med lite vilja och marknad. De måste aktivt skapas, skriver ordförande María-Elsa Salvo och ekonomisk-politisk talesperson Alexander Petersson.
»Enkla jobb« är svaret för att rädda både klimatet och säkra arbeten åt de arbetslösa, skriver Grön Ungdom på Dagens Arena.
Ambitionen är fin, men analysen tycks halta en aning. Vill man tala om arbetslösheten och hur den ska bekämpas bör man också tala om arbetslöshetens funktion i dagens samhälle och ekonomiska system.
En av arbetslöshetens mest essentiella uppgifter i det ekonomiska systemet är att hålla lönenivåerna nere för de som redan arbetar, för att på sätt hålla vinsterna uppe. När sju procents arbetslöshet knackar på dörren till din arbetsplats är nog inte modet uppe att kräva bättre villkor. Du har ju det redan bättre än många andra.
Det finns alltså ett syfte med dagens arbetslöshet och den löses därför inte med godhjärtade tankar om att skapa enkla arbeten som människor lätt kan kvalificera sig in i. Frågan är ju också om vi som politiker verkligen vill skapa en låglönemarknad med ännu en grupp arbetande människor som inte ska kunna pressa upp sina villkor därför att deras arbeten klassas som »enkla«.
Samma felslut görs när debattörerna från Grön ungdom frikopplar Sverige från den globala världsekonomin och hävdar att tjänstemannasektorn skulle vara miljövänlig. Även om det är relativt miljövänligt att städa toaletten på rut-bidrag hemma hos en direktör så äger han kanske samtidigt en miljöförstörande produktion någon annanstans, då fattigare länder tävlar om vem som kan ha mest generös miljölagstiftning för att locka till sig produktionen. Sådan är den globala kapitalismens dynamik.
Vidare hävdar debattörerna att Socialdemokraternas historiska metod för att skapa arbeten har varit att med skattepengar skapa arbeten som »ingen efterfrågat«. Det kan nog diskuteras vilka dessa jobb skulle vara, men tanken far spontant till det välfärdssamhälle som började etableras av socialdemokraten Per Albin Hansson och som sedan byggts vidare av Tage Erlander och Olof Palme.
Om fri skolgång, statligt apotek, sjukvård, äldreomsorg, vårdcentraler, tandvård, gruvindustrin med LKAB, för att nämna några exempel, nu inte är arbeten som efterfrågats av medborgarna så är det i alla fall arbeten som uppskattats och behövts. Om än inte av debattörerna själva.
Men det är kanske just det som skiljer vår analys från den borgerliga ekonomiska analysen som Grön ungdom numera verkar företräda. Tanken om att ekonomin är något som berör fler än oss själva. Vår omgivning, vår arbetsplats, skola, grannskap – vårt samhälle. Arbeten trollas inte fram med lite vilja och marknad. Arbeten måste aktivt skapas, självklart utifrån samhällets behov.
På så sätt räddar vi också klimatet – genom att förstå vad som i dag gör klimatet ont, alltså det ekonomiska systemet och en produktion styrd av vinstjakt. Att skapa »enkla jobb« är förstås enklare, men det räddar inte världen. Att lösa samhällets problem kommer aldrig att vara enkelt. Tror man det är nog politiken inte rätt plats att verka i.
María-Elsa Salvo, ordförande SSU Stockholm
Alexander Petersson, ekonomisk-politisk talesperson SSU Stockholm
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.