Vi ska vara dem som löser cancerns gåta, skapar nästa Minecraft eller framtidens gröna industri. Då räcker det inte med att vakuumförpacka den svenska modellen, skriver Philip Botström och Andrea Törnestam.
Stämningen i Sverige och Europa går att likna vid den som fanns i Europa vid 30-talet. Misstänksamhet mellan människor växer och upplevelsen av att de politiska ledarna inte kan möta otryggheten blir starkare.
Statsminister Stefan Löfven har blåst till strid för den svenska modellen. I en tid då otrygghet och oro växer är det nödvändigt. Samtidigt är det tydligt att Löfven inte bara kan försvara en modell med uppenbara problem – svenska modellen måste också utvecklas på flera avgörande punkter. Och då krävs att viktiga vallöften genomförs.
Trots att arbetslösheten sjunker, sysselsättningsgraden slår rekord och ekonomin går bättre än på mycket länge så växer oron. Vår ungdomsgeneration tvivlar på sina chanser att försörja sig i framtiden. Segregationen skapar parallella samhällen som är en perfekt grogrund för ökad misstänksamhet mellan människor.
Högern bemöter dessa samhällsutmaningar med förslag som skulle öka otryggheten och ställa grupper mot varandra. De vill sänka lönerna och försämra villkoren. De vill skapa en ny låglönesektor med jobb som rationaliserades bort för länge sen.
Med en växande oro och en höger som vill försvaga människors möjligheter på arbetsmarknaden är en av våra största politiska utmaningarna att skapa framtidstro. För att lyckas måste vi bygga ett öppet Sverige som för samman människor, som river murar i stället för att skapa motsättningar. Att satsa på välfärden och utveckla den svenska modellen är därför avgörande för att vända utvecklingen i Sverige.
Det är bra att regeringen står upp mot politiskt beslutade fattiglöner, för bättre villkor och vår gemensamma välfärd. Men för att möta samhällsutmaningarna räcker det inte med att vakuumförpacka den svenska modellen, den måste utvecklas.
Vi kan inte acceptera att det skiljer 3,6 miljoner kronor i inkomst över ett arbetsliv beroende på om du är man eller kvinna. Vi kan inte acceptera att vi fortfarande har en arbetsmarknad som ger olika chanser och förutsättningar beroende på vilket kön eller vilken hudfärg du har. Vi kan inte vara nöjda med en arbetsmarknad där 50 procent av alla unga som jobbar har en osäker anställning. Där stressen och pressen i skolan fortsätter in på arbetsmarknaden. Där många sliter ut sig i förtid och där den psykiska ohälsan ökar.
För att utveckla den svenska modellen måste Socialdemokraterna börja med att genomföra flera av de viktigaste vallöftena från valrörelsen. Se till att ta bort allmän visstid ur las så att fler unga kan få en trygg anställning. Gå hela vägen med delad föräldraförsäkring och se till att rätt till heltid blir verklighet i hela Sverige så att kvinnor kan få upp sina löner. Se till att giriga välfärdsaktörer inte kan ta ut miljardbelopp i vinst som de placerar i skatteparadis.
Nästa steg är att utveckla den svenska modellen för att skapa förutsättningar för framtidens jobb. Vår ungdomsgeneration kommer byta jobb en sju, åtta gånger innan pensionen och byta bransch minst lika ofta. Socialdemokraterna behöver en politik som möter dessa utmaningar. Därför behövs reformer för livslångt lärande och ett utbildningssystem som gör att vi kan vidareutbilda oss genom hela livet. Vi behöver starka socialförsäkringar som gör att vi kan känna trygghet även mellan jobb.
Sveriges unga behöver få verktyg för att vara med och bygga landet. Det ska inte spela någon roll om vi föddes i Sverige eller nyss kom hit. Om vi kommer från en bruksort eller storstad. Om våra föräldrar har ett stort bankkonto eller inte. Samhället ska ha högre förväntningar på vår ungdomsgeneration än att förpassa oss till att trycka upp hissknappar eller putsa skor. Vi ska vara dem som löser cancerns gåta, skapar nästa Minecraft eller framtidens gröna industri.
Philip Botström, förbundsordförande, SSU
Andrea Törnestam, förbundssekreterare, SSU
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.