Arbetsgivarverket vill försämra villkoren för 252 000 statligt anställda. Om vi framöver ska kunna konkurrera om kompetenta medarbetare krävs moderna arbetsgivare, skriver 11 representanter för fackförbundet ST.
Fackförbundet ST är det största facket inom statlig verksamhet. Våra medlemmar arbetar på statens och medborgarnas uppdrag. Inom vitt skilda verksamhetsområden ska vi på ett rättssäkert sätt förmedla kunskap och ge service och stöd till alla invånare i Sverige.
ST pläderar för en löneutveckling som står sig på svensk arbetsmarknad, bättre arbetsmiljö, fungerande ledarskap och möjlighet till utveckling på jobbet. Vårt mål är en statsförvaltning i världsklass.
Arbetsgivarens yrkande på att ta bort rätten till ledighet för annan tidsbegränsad anställning innebär att statligt anställda inte ska få tjänstledighet för arbete på annat departement eller myndighet. Trots att detta höjer vår kompetens och gör myndigheternas samarbete enklare. Något som gagnar alla, anställda som medborgare.
Sifferlösa avtal och tillsvidareavtal när det gäller avtalsperioder är ett annat yrkande som arbetsgivaren anser bidrar till »långsiktighet och stabilitet«. Vi inom staten får inte vara löneledande, utan ska bidra till en samhällsekonomi i balans och inte störa det konkurrensutsatta näringslivets mål mot en kostnadsutveckling i nivå med omvärlden. Vi har industrin som ger oss ett märke. I år handlar det om 2,2 procent och det är vårt krav. Arbetsgivaren säger nej.
Arbetsgivaren kan inte ensidigt bestämma löneutvecklingen eller längden på avtalsperioderna. Statsanställda behöver känna sig trygga med att det varje år bli en rimlig löneökning och alla ska ha ett påslag, en individgaranti.
De villkor som vi i stället har förhandlat oss till utöver lön vill arbetsgivaren nu urholka. Villkor som är resultat av tidigare förhandlingar där vi tagit vårt ansvar för att kostnader inte ska skena i förhållande till omvärlden, villkor som behövs för att framstå som attraktiv arbetsgivare trots att vi på årtionden inte har kunnat konkurrera lönemässigt med den privata sektorn. ST menar att arbetsgivaren motverkar såväl rörlighet som kompetensutveckling.
Vi vill att Arbetsgivarverket funderar över vad som menas med ett hållbart arbetsliv och en statsförvaltning i världsklass. Vi är redo att bjuda in Arbetsgivarverket på resan tillsammans mot framtiden. Men för det krävs att Arbetsgivarverket lever i samma sekel som vi statsanställda, att man tar till sig kunskap om hur ett modernt arbetsliv ser ut och att man är villig att utvecklas framåt.
Sara Janhäll, ordförande i ST inom Statens Väg och Transportforskningsinstitut
Peter Bylund, ordförande i ST inom Forskning och tillväxt
Åsa-Britt Edoff, ordförande i ST inom Socialstyrelsen
Märta Forsberg, ordförande i ST inom Kungl. Biblioteket
Daniel Granath, ordförande i ST inom Statens tjänstepensionsverk
Åsa Andersson, ordförande i ST inom Havs- och vattenmyndigheten
Peter Karlberg, ordförande i ST inom Skolverket
Bosse Olsson, ordförande i ST inom Tillväxtverket
Michael Wallin, ordförande i ST inom Strålsäkerhetsmyndigheten
Robert Nuse, ordförande i ST inom Ekobrottsmyndigheten
Anita Ekner, ordförande i ST inom Folkhälsomyndigheten
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.