Lunds spårväg. Foto: Lunds kommun

För oss som bor och lever i Lund har de positiva effekterna av stadsmiljöavtalet varit tydligt synliga, skriver Axel Hallberg och Shahad Lund.

För att möta klimatutmaningen och skapa mer hållbara städer måste mer göras för att fler resor i städerna ska göras med hållbara transporter. En viktig del i detta är att bygga ut och förbättra de hållbara transportslagen i relation till bilen. Stadsmiljöavtal har varit ett sätt för staten att hjälpa kommuner och regioner att göra mer för att öka andelen hållbara transporter. Trots detta väljer regeringen nu att skrota stadsmiljöavtalet.

Stadsmiljöavtalet introducerades 2015 och avsattes till åtgärder i städer som leder till ökad andel persontransporter med kollektivtrafik eller cykeltrafik. Åtgärderna ska leda till energieffektiva lösningar med låga utsläpp av växthusgaser. Stödet skulle främja innovativa, kapacitetsstarka och resurseffektiva lösningar.

Investeringar i kollektivtrafik och cykelinfrastruktur är inte bara bra för klimatet 

 

För oss som bor och lever i Lund har de positiva effekterna av stadsmiljöavtalet varit tydligt synliga. Spårvägen i Lund byggdes med hjälp av medfinansiering via stadsmiljöavtalen. Ny spårväg är en investering som är svår för en kommun att bära ensam, men som möjliggör en modern, miljövänlig och attraktiv stadsbyggnad.

Spårvägen i Lund har möjliggjort en ny, hållbar stadsdel i nordöstra delen av staden. Där möts forskning, näringsliv och boende. I området finns flera spjutspetsprojekt inom hållbarhetsområdet.

När K2 gjorde en utvärdering  kring effekten av stadsmiljöavtalet mellan 2015–2018 visade den på en ökning av kollektivtrafikresandet och cykeltrafiken med 8,8 procent respektive 6,1 procent, medan biltrafiken minskat med 5,5 procent.

Investeringar i kollektivtrafik och cykelinfrastruktur är inte bara bra för klimatet, det underlättar också människors vardagsliv. Med kollektivtrafik som har hög turtäthet och går i tid och med cykelbanor som gör det enkelt och snabbt att cykla underlättas människors vardagspussel.

Det kommer nu bli svårare för kommuner som vill göra hållbara investeringar. Detta kommer självklart att ha en negativ påverkan på det svenska klimatarbetet. Men det kommer också drabba de kommuner som vill satsa på stadsbyggnad och att bygga trevliga och levande miljöer.

Axel Hallberg, partiföreträdare Miljöpartiet Lund

Shahad Lundpartiföreträdare Miljöpartiet Lund