ledare En bred majoritet av väljarna vill att hyresgäster ska ha rätt till bostad när olyckan är framme. Men vad säger riksdagen?
Det är bland det värsta som kan hända. Att ens hem förstörs. De allra flesta av oss kan inte föreställa oss vad det skulle innebära. Men det ofattbara händer.
Strax före klockan fem på morgonen den 28 september rycktes människor upp ur sömnen av en kraftig explosion på Övre Husargatan i bostadsområdet Annedal i Göteborg. Tryckvågen från explosionen var så kraftig att dörrar blåstes in i lägenheterna. Trapphusen fylldes med bolmande svart rök, människor fick fly ut på balkongerna, desperata föräldrar bildade mänskliga kedjor för att lyfta barn i säkerhet.
En augustinatt i somras regnade det 160 millimeter i Gävle. Källare och förråd vattenfylldes, i lägenheter på bottenplan stod vattnet en halvmeter högt. Soffor, sängar, köksskåp – allt som stod i det framforsande vattnets väg förstördes. Totalt drabbades 14 000 lägenheter i kommunala Gavlegårdarna av skyfallen.
I dag saknar hyresgäster rätten att få behålla sitt hyreskontrakt om lägenheten förstörs.
Det kan vara outhärdligt smärtsamt att se sina minnen förstöras av vatten eller bokstavligt talat gå upp i rök. Den nedsuttna favoritsoffan. Den där affischen som suttit ovanför frukostbordet i alla tider. Minnessaker man samlat på sig. Och alla praktiska prylar som får vardagen att fungera: tallrikarna som IKEA inte gör längre, pappas gamla degblandare, ettåringens första stol.
Men sorg och smärta är inte det enda som drabbar den som förlorar kläder, möbler och prylar vid en olycka. Människor som får sitt hem förstört av en brand, översvämning eller explosion blir ofta också bostadslösa.
I dag saknar nämligen hyresgäster en rätt att få behålla sitt hyreskontrakt om lägenheten förstörs. Som hyreslagen är skriven i dag så förfaller hyresavtalet när en lägenhet blir så förstörd att den inte kan användas. Det innebär att ”hyresförhållandet upphör” som det heter på juridiska. Hyresgästen har då alltså ingen rätt att få lägenheten återställd, och det finns ingen skyldighet för hyresvärden att erbjuda ett nytt hyresavtal.
Ungefär 90 procent av alla hyresgäster har någon form av hemförsäkring. Hemförsäkringen ger ett visst ekonomiskt skydd för det fall lägenheten förstörs, till exempel skador på egendom och merkostnader för att bostaden blivit oanvändbar och du måste bo någon annanstans en tid. Men försäkringsbolaget erbjuder dig inte någon ny bostad.
Du blir utan förvarning bostadslös. Oavsett om hela huset eller endast enstaka lägenheter förstörs. Och oavsett om hyresvärden tänker återställa lägenheten eller inte. Inte ens då har du rätt att få tillbaka den. Du har inte heller rätt till förtur till tillgängliga lägenheter i andra hus som hyresvärden äger.
Det är orimligt, och Hyresgästföreningen har länge drivit på för en förändring. I riksdagen har bland andra S-ledamoten Gustaf Lantz slitit för detta.
I våras överlämnade regeringen en proposition till riksdagen. Regeringen föreslår att hyresgästen ska erbjudas ett nytt hyresavtal av hyresvärden om lägenheten förstörs av till exempel en brand eller en översvämning. Antingen genom att hyresgästen får flytta tillbaka till samma lägenhet när den har återställts, eller till en annan annan likvärdig lägenhet.
På torsdag är det äntligen dags för riksdagen att debattera propositionen Stärkt skydd för hyresgäster. Propositionen innehåller också förslag om ökat skydd för hyresgäster vid större renoveringsarbeten, om när oseriösa fastighetsägare låter lägenheter förfalla eller chockhöjer hyran efter en renovering.
Hyresgästföreningen har låtit Novus undersöka vad människor tycker om förslaget att hyresgäster ska slippa bli bostadslösa vid en olycka. Åtta av tio (81 %) tycker det är ett bra förslag att hyresgäster ska garanteras ett nytt kontrakt om deras lägenheter brinner upp eller sprängs.
Återstår att se vad riksdagens majoritet tycker.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.