Trumps framgångar som tröstande landsfader kan snart förvandlas till rollen som landsförrädare när effekterna av hans klimatfientliga politik slår till med full kraft vid kommande katastrofväder.
Den amerikanska högerpopulisten Ann Coulter har slagit till igen. I början av veckan twittrade hon att det är troligare att orkanen Harvey är guds straff för att Houstonborna valt en lesbisk borgmästare än att den orsakas av klimatförändringar.
Förutom att reta upp hbtq-aktivister och hemlösa orkandrabbade, har Coulter satt fingret rakt på en känslig punkt. Rekordstormen Harvey har nämligen blivit en opinionsmässig framgång för Vita huset som president Trump inte varit sen att utnyttja. Med George W Bushs misslyckanden under Katrina i färskt minne, har många undrat hur Trump skulle klara att spela rollen som tröstande landsfader.
Men trots kritiken mot paret Trumps självbelåtna uppträdande under senaste Texas-besöket och ironiska kommentarer om Melania Trumps fotbeklädnad när hon steg ombord på Air Force One, verkar de federala myndigheternas samarbete med lokalbefolkningen fungera ovanligt friktionsfritt. Ett–noll till Trump, alltså.
Om det inte vore för den allt hetare diskussionen om klimatfrågan.
Megastormen Harvey slår alla rekord. Åtminstone när det gäller nederbörd. Enorma regnmängder har lett till översvämmade städer, 30 döda vid senaste rapporteringen och tiotusentals evakuerade.
Även flera länder i södra Asien är i år extra hårt drabbade av kraftiga monsunregn– Bombay i Indien fick under ett dygn ta emot mer nederbörd än vad som brukar falla under en hel månad. I Bangladesh, Pakistan och Nepal har tusentals människor dött till följd av regnandet, medan miljoners boendesituation har påverkats. Befolkningarna står nu inför hot om svältkatastrof, eftersom skördarna blivit förstörda.
Hänger allt ihop? Klimatskeptikerna, som blir allt färre och svagare i sin vetenskapliga argumentation, säger förstås nej. Det gör också Donald Trump och de delar av det amerikanska etablissemanget som ligger bakom det saboterade Paris-avtalet. Men även i Sverige går åsikterna isär.
Naturkatastrofer som Harvey påminner hela världen om bristerna i USA:s överstatliga miljöpolitik och om hur splittrat landet är.
I det senaste avsnittet av Sveriges Radios USApodden fick högerdebattören Roland Poirier Martinssons märkliga uttalande om att den globala uppvärmningen inte påverkar orkaner, stå oemotsagt höra innan öronen trillar av.
Det är här som president Trump går på pumpen och landsfadern kan förvandlas till landsförrädare. Naturkatastrofer som Harvey påminner hela världen om bristerna i USA:s överstatliga miljöpolitik och om hur splittrat landet är.
Houston är ett paradexempel på hur man aningslöst anlagt en mångmiljonstad i ett orkandrabbat träskområde som knappt når ovanför vattenytan.
När Trump dessutom nyligen upphävde Obamas dekret om att all statlig nybyggnation måste ta hänsyn till klimatforskningen, börjar man undra hur han egentligen tänker.
För om forskarna har rätt kommer årets klimatrekord att överträffas ganska snart. Vilken beredskap har Houston-räddaren Trump när nästa katastrof drabbar?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.