"Sprutbyte stoppar inte missbruk" basunerade Stockholmsmoderaterna ut på SvD:s Brännpunkt i söndags. Stockholmsmoderaterna tycker det är "oetiskt" att dela ut sprutor till narkotikamissbrukare eftersom missbruket i sig är olaglig. Skribenterna slår fast att: "Landstingets roll är att vårda och hjälpa sjuka, inte att tillhandahålla redskap som allt för ofta leder till en för tidig död." Det är en djupt cynisk hållning.
Sedan 20 år tillbaka är det olagligt att köpa och sälja sprutor i Sverige. På gatan kostar en spruta lika mycket som en dos amfetamin. Sprutbytesprogram, som finns i lejonparten av övriga Europa och som pågått i Malmö sedan 1987, bidrar inte bara till att minska spridningen av hiv och hepatit utan har också visat sig vara ett effektivt sätt att inled en första kontakt med utsatta grupper som annars kan vara svåra att nå för till exempel socialtjänsten.
Det senares betydelse ska inte underskattas i ett land där narkotikamissbruk är olagligt och där missbrukaren måste erkänna sin "brottslighet" för att komma i fråga för den vård hans eller hennes sjukdom kräver.
Enligt uppgifter i går kommer de andra partierna att köra över Moderaterna och besluta att tillåta sprutbyten på försök i Stockholm. Det är bra, inte minst för att Folkpartiet och nuvarande landstingsrådet Birgitta Rydberg tidigare varit de som agarerat bromsklossar i frågan.
Men Moderaternas utspel är bara ytterligare ett penseldrag på den fresk av cynism som präglar alliansens politik för huvudstaden. Vårdval Stockholm har gjort den relativt friska innerstadsbefolkningen och deras (ofta) privata vårdcentraler till vinnare, medan fattiga ytterområden – där befolkningen är sjukare och i större utsträckning behöver till exempel tolkhjälp än i den gentrifierade innerstaden – går på knäna under hård belastning och minskade anslag från landstinget.
Och innan jul protesterade medlemmar i SKTF, Kommunal och Akademikerförbundet SSR mot de planerade nedskärningarna i Stockholms stad. Protesterna klingade ohörda: Social- och arbetsmarknadsnämnden ska spara 60 miljoner kronor i år – 60 miljoner som kommer att tas från de som redan har det hårdast i den nyliberala Sköna Hems-dröm som är alliansens Stockholm.
Där finns stadens mer än 3 000 hemlösa, de unga missbrukare som inte kommer att få plats på Maria Ungdom efter att verksamheten bantats, funktionshindrade som får se sina liv stelna efter att deras ledsagare inte längre anses vara en del av landstingets "kärnverksamhet".
Det är traditionell klasspolitik, där det åt den som redan har ska varda ytterligare givet. Resten får klara sig bäst de vill.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.