Innan utrikesminister Maria Malmer Stenergard landar i Ankara bör hon vara medveten om att allt som är kurdiskt motarbetas av den turkiska staten, skriver debattörerna.

Maria Malmer Stenergard bör göra det istället för att krama en despotisk regim.

På onsdag reser Sveriges nya utrikesminister, Maria Malmer Stenergard, tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer till Ankara för ett möte om det så kallade Security Compact – ett säkerhetssamarbete mellan Sverige och Turkiet för att bekämpa terrorism.

Detta avtal var ett av Turkiets krav för att acceptera Sveriges inträde i NATO. Men samarbetet riskerar att demonisera den kurdiska befolkningen, som redan lidit under Turkiets styre i över hundra år.

Trots avtalet har den turkiska staten systematiskt undertryckt den kurdiska befolkningen

Turkiets brott mot kurderna är djupt allvarliga. Trots att kurderna utgör en stor del av befolkningen i Turkiet har de aldrig tillåtits att fullt ut delta i landets politiska och sociala utveckling. I över ett sekel har de nekats grundläggande rättigheter och självbestämmande.

Den eurokurdiska diasporaorganisationen Diakurd, med säte i Stockholm, inledde förra året en rättsprocess mot Turkiet på grund av landets vägran att implementera Lausannefördraget.

Detta avtal, undertecknat den 24 juli 1923 av flera stormakter, inklusive Turkiet, garanterade bland annat kurdernas rättigheter i landet.

Trots avtalet har den turkiska staten systematiskt undertryckt den kurdiska befolkningen. Efter att ha uttömt alla rättsliga möjligheter inom Turkiet, har Diakurd nu anmält Turkiet till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter för brott mot FN:s konventioner. Främst handlar det om brott mot artikel 2 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som stadgar att alla människor har rätt till de grundläggande rättigheter och friheter som beskrivs i deklarationen, oavsett ursprung, språk eller nationell tillhörighet.

Till vår stora glädje har FN accepterat att behandla Diakurds anmälan, och vi väntar nu på ett svar. Detta initiativ ger oss en viktig möjlighet att korrigera det historiska misstaget mot kurderna, som har pågått i över ett sekel. Men processen utsätts för enormt motstånd från den turkiska staten och dess medier, som nästan uteslutande kontrolleras av president Recep Tayyip Erdoğan. Turkiska medier stämplar anmälan som ett terroristiskt initiativ, vilket är en del av en bredare demoniseringskampanj mot kurderna.

Innan Maria Malmer Stenergard landar i Ankara bör hon vara medveten om att allt som är kurdiskt motarbetas av den turkiska staten. Bara under de senaste veckorna har flera kurder gripits och arresterats för att de dansat traditionella kurdiska danser eller spelat musik på kurdiska. Turkiet gör allt i sin makt för att förtrycka det kurdiska språket och den kurdiska kulturen. Över 30 miljoner kurder i Turkiet saknar rättsligt skydd mot förtryck och diskriminering baserat på deras etnicitet.

När en stat inte skyddar sina medborgare från övergrepp har dessa medborgare rätt att söka en lösning genom det internationella samfundet för att säkra sina grundläggande rättigheter och friheter. Det är nu hög tid att kurderna får avgöra sin egen framtid genom en folkomröstning i de kurdiska områdena – precis som norrmännen och slovakerna fick göra. Vill kurderna ha en egen stat, en federal lösning eller autonomi inom Turkiet? Det är en fråga bara kurderna själva kan besvara.

Det internationella samfundet, inklusive Sverige, måste kräva att Turkiet respekterar FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och garanterar kurderna rätten att bestämma över sin framtid.

Maria Malmer Stenergard – ge stöd till kurderna i deras rätt att själva välja sin framtid, istället för att stärka banden till en av världens minst demokratiska stater.

Kurdo Baksi författare

Keya Izol, Diakurd
Amineh Kakabaveh f.d. riksdagsledamot och debattör
Özz Nûjen skådespelare
Bilal G. Şadi, Diakurd