Glöm FRA och Ipred. Nu tas ett helhetsgrepp kring Europa, med USA som samarbetspartner och med "trygghet" och "säkerhet" som ledord. EU:s regeringar kommer i november att besluta om det så kallade Stockholmsprogrammet, som av Europaparlamentarikern Lena Ek (C) kallas "strategi för 1984".
Justitieminister Beatrice Ask (M) hävdar att kritikerna inte kan ha läst dokumenten. Och det är just här en del av problemet ligger. Det mesta av arbetet kring Stockholmsprogrammet har gjorts bakom lyckta dörrar. Väldigt lite information går att få tag på, till exempel via den granskande organisationen Statewatch.
Stockholmsprogrammet har förberetts under flera år av the Future Group. Gruppen består av 13 ministrar från medlemsländerna, varav två är socialister, en liberal och tio konservativa. Bland de konservativa finns de svenska ministrarna Beatrice Ask och Tobias Billström. Bakgrunden sägs vara ett behov av gemensamma asylregler och ett utökat informationsutbyte mellan EU:s medlemsstater för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.
Medlemmar ur the Future Group har tidigare lagt förslag om att blockera "farliga" ord på internet, "rensa ut" slöddret ur Paris förorter, kallat invandrare för "smutsiga" och försvarat lönnmord på terroristmisstänkta. Nu har gruppen gjort en enkätundersökning bland EU:s medborgare där enbart 770 personer har svarat. Och lägger utifrån den fram Stockholmsprogrammet.
Gruppens förslag om nationella antiterroristcenter i medlemsländerna, EU-standardisering av övervakning, realtidstillgång till personliga uppgifter om medborgare samt en utökad EU-byråkrati för övervakning finns inte med i kommissionens förslag till Stockholmsprogrammet, men är en del av det som the Future Group har arbetat fram för att inspirera till ny EU-politik på rättsområdet.
Rick Falkvinge (PP) manar till saklighet i debatten och visar på vad kommissionens förslag egentligen säger – att eftersom internet missbrukas som kommunikationsväg av terrorister kan nätet inte innefattas av yttrandefrihet. Därför måste man strypa och övervaka all kommunikation som kan tänkas ha med terror att göra. EU-ordboken har fått ett nytt begrepp: samhällshotande medborgarkommunikation.
Alliansregeringen med Ask och Billström i spetsen är stolta över sitt Stockholmsprogram. Men de måste våga prata öppet om det. Skapa legitimitet hos folket som är större än 770 enkätsvar. Trygghet och säkerhet för vilka, med en populistisk övervakningspolitik där medborgaren förutsätts vara fienden?
EU har 500 miljoner medborgare. Den svenska regeringen kan som EU-ordförande inte gå bakom ryggen på dem i slutet av november.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.