LEDARE »Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår! Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår.« Låt oss njuta av att de raderna för en gång skull är sanna.
Fulla lastbilsflak med halvfulla studenter har tagit över gatorna runt om i Sverige. Förbipasserande stannar och vinkar. Kanske känner de någon på flaket, men troligtvis rycks de bara med i glädjen.
När firande studenter sjunger om sin lyckliga dag finns det ofta en glädjedödare på plats. Någon som i skuggan mumlar och ifrågasätter vad de firar, på måndag blir det väl en kölapp hos Arbetsförmedlingen.
Förutom att det måste vara brutalt tråkigt att ägna sitt liv åt att döda andras glädje, har dysterkvisten dessutom fel. Det är just en ljusnande framtid som möter Sveriges studenter.
Glädjedödaren har dock inte alltid haft fel.
År 2010, ett år efter att jag själv tog studenten, var jag aktiv i valrörelsen med Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. »Alla har ett jobb utom Tyra, för hon är en av fyra«, löd rubriken på flygbladen jag delade ut.
Sloganen skulle visa att var fjärde ung var arbetslös i Sverige. Regeringen Reinfeldt hade styrt i fyra år. Mona Sahlin utropade den höga ungdomsarbetslösheten till valets viktigaste fråga och om just detta handlade många valdebatter.
Rubriker handlar inte längre om det växande antalet arbetslösa, utan om hur många som har ett arbete.
Nu är läget annorlunda. För ett år sedan presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) en helt annan statistik. Ungdomsarbetslösheten var då den lägsta på 14 år.
Idag är arbetslösheten bland ungdomar med en gymnasieutbildning nere på 6,6 procent, totalt bland ungdomar ligger den på 8,7 procent enligt Arbetsförmedlingen. Rubriker handlar inte längre om det växande antalet arbetslösa, utan om hur många som har ett arbete.
»Arbetslösheten bland unga i Skåne fortsätter att minska«, rapporterade SVT Skåne i maj 2018. »Jämfört med läget för fyra år sedan har ungdomsarbetslösheten halverats.« rapporterade Eskilstuna-Kuriren samma månad angående arbetslösheten i Sörmland.
Det är inte lätt att ha tagit studenten. Plötsligt är det upp till en själv att bestämma över sitt liv. Jobba, studera, flytta, stanna? Alla tonårsdrömmar om framtiden ska förverkligas på något sätt. Det kan göra bakfyllan efter firandet dubbel. Men att arbetslösheten bland unga är så låg, och därmed chansen till ett jobb så stor, ger en bättre start på vuxenlivet.
När någon dysterkvist undrar vad studenten och arbetslöshet egentligen är att fira går det numera att säga två saker, utöver att personen är en glädjedödare. För det första ska framgången att ha klarat av skolan firas. För det andra har personen fel angående den självklara arbetslösheten.
Ni ungdomar i vita mössor har helt rätt: både nutiden och den ljusnande framtid är er.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.