Stockholms landsting måste ta ställning för EU-medborgares och tredjelandsmedborgares rätt till samma vård som papperslösa.
Miljöpartiet vill att alla EU-medborgare och människor med uppehållstillstånd i EU ska ha rätt till vård i Stockholms läns landsting.
I dag lever en växande grupp människor som inte har en självklar tillgång till den vård vi andra tar för given i vårt län. Människor med många och ibland svåra kroniska sjukdomar som känner sig osäkra på om de kan vända sig till sjukhus och vårdcentraler när de är sjuka. Det är omänskligt.
Vårdsituationen för fattiga EU-medborgare och tredjelandsmedborgare med uppehållstillstånd i EU är komplicerad. De ska få subventionerad vård om de kan visa upp sitt Europeiska sjukförsäkringskort. Problemet är att många fattiga EU-medborgare, ofta romer från Rumänien, och tredjelandsmedborgare av olika anledningar inte har något sjukförsäkringskort.
I Uppsala läns landsting har politiken valt att ge fattiga EU-medborgare rätt till samma vård som papperslösa, i enlighet med förarbetena till lagen om vård för tillståndslösa. I förarbetena går det att läsa att det inte är uteslutet att föreslagen lagstiftning om hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd i vissa fall också kan gälla unionsmedborgare.
I Stockholms läns landsting har alliansen inte gett förvaltningen eller sjukvårdspersonalen några tydliga direktiv om vilken vård fattiga EU-medborgare och tredjelandsmedborgare med uppehållstillstånd i EU ska ha rätt till.
Frivilligorganisationer som Läkare i Världen och Röda Korset vittnar om att människor som tillhör dessa grupper inte alltid släpps in i landstingets sjukvård. Och vårdpersonal söker svar på hur de ska bemöta dessa människor som saknar sjukförsäkringskort.
Direktiven om hur betalningsansvaret ser ut är också oklara. I vissa fall ser personalen mellan fingrarna och låter bli att kräva någon betalning, i andra fall skickas en faktura som inte följs upp, och i ytterligare fall skickas fakturor till hemländerna. Det gör att många sjuka inte vågar söka vård i vårt landsting.
Med ett otydligt system skapar landstinget en situation där rätten till vård, som är en mänsklig rättighet, knyts till medborgarskap och ekonomi – inte till människan. Så kan vi inte ha det. Otydliga regler ställer också vårdpersonal inför en situation där de kan tvingas att bryta mot sin yrkesetik: att behandla alla människor lika oavsett kön, ålder, härkomst och social position.
Det är inte helt enkelt att formulera tydliga regler, men den utmaningen måste vi anta för att skapa en humanare vårdsituation för både de som är sjuka och för vårdpersonalen.
Miljöpartiet vill därför att Stockholms läns landsting tydligt tar ställning för alla människors rätt till hälsa och vård genom att ge fattiga EU-medborgare och tredjelandsmedborgare med uppehållstillstånd i EU rätt samma vård som papperslösa.
Särskilt viktigt är det att barnen ges rätt till gratis hälso- och sjukvård, och att mödravåren är subventionerad.
Susanne Nordling, landstingsråd, Miljöpartiet Stockholms läns landsting
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.