Vi behöver nya övergripande integrationsreformer för att bygga ut samhällets sammanhållande system till att inbegripa alla, skriver Susanne Urban, docent i sociologi.
Det är brist på bostäder, jobb och sjukvårdspersonal. Den psykiska ohälsan ökar och allt fler barn når inte målen i skolan. Systemen framstår som trånga, som att fler människor inte får plats.
Men det finns mycket vi kan göra i stället för att stänga gränserna. Vi behöver bygga ut systemen så att alla får plats.
Vi har ett antal mål som de allra flesta kan skriva under på: alla ska ha tak över huvudet, alla ska ha möjlighet att ha en sysselsättning för att försörja sig, alla ska ha rätt till sjukvård, alla barn ska ha rätt till att få grundläggande utbildning, alla ska känna sig delaktiga i ett gemensamt samhälle.
Det behövs nya övergripande integrationsreformer som kombinerar sociala och ekonomiska reformer med flera politikområden för att bygga ut samhällets sammanhållande system till att inbegripa alla. Integration är inte att en mindre grupp ska anpassas in i en större på förhand definierad gemenskap. Ett förändrat större och integrerat samhälle behöver inkludera alla som bor i samhället. Till exempel:
Bygg. Satsa ännu mer på att förkorta planprocesserna och bygg som bara sjutton. Vi har massor med människor som kan hjälpa till: nyanlända som har kunskaperna men som ännu inte lärt sig det svenska språket, unga och arbetslösa som vill, bara de får chansen. Flytta ut SFI och vuxenutbildning till byggena och integrera det på arbetsplatserna.
Använd all kompetens på effektivt sätt. Inventera kunskaper och validera snabbare. Använd dubbelspråkiga personer i valideringen. Sjukvården går på knäna samtidigt som vi har kirurger som kör taxi. Hemsjukvårdspersonal hinner inte prata med de personer de går hem till för att vårda, samtidigt finns det långtidsarbetslösa med stor omvårdnadskompetens som vill komma till nytta.
Låt arbetslösa – infödda som utlandsfödda och nyanlända – gå dubbelt med sjuksystrar, vårdbiträden och hemvårdare. Det behövs fler händer som kan vårda och städa men som också har tid att hålla i en annan hand en stund. Det finns många som bryr sig om andra som vill hjälpa till, släpp in dem!
Barnen. Hitta alla duktiga pedagoger bland de nyanlända. Det finns ingen tid att förlora. Barnen måste få sin rätt till utbildning. De kommer att lära sig fort. Vi vill att de ska lära sig att de har en viktig plats att fylla i det stora samhällsbyggandet.
Möts. Inom kulturen kan vi bearbeta nutiden, erfarenheter och hitta nya drömmar om framtiden. Fira mångfalden och möten mellan olika kulturella utryck som har olika ursprung. Hitta nya och gamla värden. Kom ut ur institutionerna. Skapa och diskutera tillsammans på arbetsplatserna, i skolorna, sjukvården och i bostadsområdena. Låt kommande år bli ett enda stort firande av oss: Att vi är olika och lika, och behöver varandra!
Det behövs politisk styrning och kraftfulla reformer. Vi behöver en gemensam samling – mellan politiska partier men även med personer som inte är engagerade i partipolitik. Engagera nyckelpersoner i näringslivet, skolorna, från nyanlända grupper, från psykiskt sjuka, från unga och äldre för att utforma reformerna.
De flerspråkiga blir nycklar till att integrera samhället, för att tolka och hjälpa till att hitta alla outnyttjade kompetenser.
När börjar vi?
Susanne Urban, docent i sociologi, universitetslektor på Institutet för bostads- och urban forskning, Uppsala universitet och på Institutet för forskning om etnicitet, migration och samhälle, Linköpings universitet
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.