Avslöjandet om de allt närmre relationerna mellan Svenskt Näringsliv och SD vittnar om ett maktpolitiskt förspel – med siktet inställt på valet 2018.
En sval punschveranda en vacker sensommarkväll. Glasen är halvt urdruckna, skratten nära till hands. Ett handslag och så är de överens. Säkrade vinstuttag inom välfärden till näringslivet, hårdare tag mot flyktingar för Sverigedemokraterna.
Var det så det gick till när ledande företrädare för Svenskt Näringsliv och dess medlemsföretag kom överens med Sverigedemokraterna om hur landet ska styras vid ett regeringsskifte? Vad vi vet är att träffarna sker regelbundet och orkestreras av den till Moderaterna närstående påverkansbyrån Kreab. Sverigechefen Markus Uvell fungerar som socialt smörjmedel när vecken ska strykas ut.
På annat sätt är det svårt att uppfatta det. Markus Uvells och Linus Bylunds “halvt privata” träffar är förstås en kugge i en större strategi där Sverigedemokraterna ska ingå i ett framtida borgerligt regeringsprojekt. Avslöjandet om de allt närmre relationerna mellan mäktiga ekonomiska intressen och ett rasistiskt parti vittnar om ett maktpolitiskt förspel – med siktet inställt på valet 2018.
Svenskt Näringslivs årsrapport om landets “mest företagsvänliga kommuner” hamnar i ett grumligt ljus. Toppkommunerna Solna, Vellinge och Danderyd har nämligen inte bara gemensamt att de har låga skatter och avreglerad välfärd – de tar också emot minst antal flyktingar. Mönstret faller sannolikt SD i smaken.
Den ekonomiska eliten i Sverige har uppenbarligen överlappande intressen med den parlamentariska fascismen. Svenskt Näringslivs hemliga samtal med SD är den logiska slutpunkten i en lång linje av handlingar där ekonomiska intressen trumfar allmänmänskliga. Intresset ljuger inte.
Då spelar det ingen roll att vd:n för Svenskt näringsliv, Carola Lemne, skriver under DN:s kampanj för tolerans och öppenhet. Handlingar säger mer än en tagg på Twitter.
Och handlingarna tycks ge resultat. Dagens Industris PM Nilsson förklarar att “SD rört sig i mer frihetlig och rationell riktning i synen på vinst, villkor för småföretagare och energipolitiken”. Jamen då så.
Då spelar det heller ingen roll att tiotusentals svenskar bokstavligen öppnar upp sina hem för de familjer som flyr undan det syriska våldets barbari. De folkliga uttrycken för medmänsklighet kan uppenbarligen inte mäta sig med garanterade vinster i välfärden.
Även om det luktar lite illa.
De hemliga mötena mellan företagsledare, sverigedemokratiska politiker och borgerliga lobbyister tecknar det politiska landskapet i nya konturer – och väcker frågor. Är Svenskt Näringsliv beredda att offra anständighet och humanism för kortsiktiga ekonomiska vinster? Tycker Markus Uvell att Sverigedemokraterna är ett borgerligt parti bland andra? Och varför är övriga borgerliga röster så tysta?
Demokratin är inte ett tomt skal att fylla med valfritt innehåll. Den är en radikal idé, en ståndpunkt som förpliktigar. Nu är det dags för den svenska borgerligheten att välja sida.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.