Debatt Dagens ekonomi ska betala dagens pensioner.

Dagens pensionssystem är på väg in i en kris, och jag håller med Kari Parman om hans debattinlägg från 13 november 2024 om att vi behöver en ny, mer generös riktning. Samtidigt vill jag lyfta en alternativ lösning för finansieringen, som kan frigöra resurser och stärka samhällets ekonomi.

Pengars värde och fiatvaluta

I ett system med fiatvaluta, som vi har i Sverige, skapas pengar av staten eller centralbanken utan att de är knutna till en fysisk resurs som guld. Pengars värde beror på förtroende för staten och dess förmåga att upprätthålla en stabil ekonomi samt relationen mellan penningmängden och landets produktionskapacitet. Pengar används för att omfördela resurser och speglar reala värden i ekonomin, som arbete och produktion.

Även banker skapar pengar vid utlåning. När en bank beviljar ett lån, ökar penningmängden. När lånet återbetalas, försvinner dessa pengar ur systemet. Detta visar att pengar i vårt nuvarande system är en konstruktion som är starkt kopplad till både tillit och ekonomisk aktivitet.

När vi betalar socialförsäkringsavgifter är det som att återlämna pengar till staten, vilket tekniskt sett “makulerar” dessa pengar. Vid utbetalning skapas pengar igen för att finansiera pensioner och andra socialförsäkringar. Avgifterna fungerar därför mer som en mekanism för att reglera flödet i ekonomin än som ett verkligt sparande.

Pensionssystemet bygger idag på två huvudprinciper: pay-as-you-go, där inkomstpensionen finansieras direkt av dagens socialförsäkringsavgifter, och sparande i aktier och fonder genom premiepensionen och AP-fonderna. Huvuddelen av pensionssystemet är dock pay-as-you-go, där pengarna från socialförsäkringsavgifterna används löpande för att betala ut pensioner.

Socialförsäkringsavgifterna är dock inte ett “sparande” i egentlig mening. De pengar som tas in används omedelbart, och deras funktion är snarare att reglera flödet i ekonomin. Staten skapar i praktiken nya pengar när pensioner betalas ut, eftersom avgifter som betalas in makuleras ur penningmängden.

Staten bör skapa pengarna direkt

Istället för att finansiera pensionerna genom avgifter som minskar arbetstagares köpkraft, borde staten skapa de pengar som behövs för att betala pensioner direkt. Detta skulle göra pay-as-you-go-systemet mer effektivt, eftersom dagens pensioner skulle baseras direkt på dagens produktionskapacitet och inte på avkastningskrav eller bundna fonder.

Om pensioner, a-kassa eller sjukförsäkring blir för låga, tvingas människor till ökat privat sparande. Detta sparande minskar konsumtionen, vilket i sin tur leder till minskad produktion och en försvagad realekonomi. Om staten istället skapade pengarna för dessa utgifter skulle socialförsäkringsavgifterna kunna sänkas eller avskaffas, och medlen skulle kunna återgå till arbetstagaren som utebliven lön. Detta skulle stärka köpkraften, stimulera ekonomin och minska finanssektorns inflytande över pensionssystemet.

Åtstramningspolitik och börsfinansieringens instabilitet

Dagens åtstramningspolitik, som begränsar statens utgifter och betonar budgetbalans, förvärrar ekonomiska svängningar och bidrar till återkommande finanskriser. Under dessa kriser raderas stora börsvärden, vilket direkt påverkar pensionssystemets stabilitet när premiepensionen och AP-fonderna är beroende av aktiemarknadens avkastning.

Börsfinansierade pensionssystem är därför särskilt sårbara för ekonomiska nedgångar, där pensionskapitalet snabbt kan förlora i värde. Samtidigt fortsätter krav på avkastning från realekonomin att belasta produktionssektorn, vilket minskar resurser för investeringar och konsumtion. Statligt och privat börssparande upprätthåller i praktiken värdet på de rikastes aktier men försvagar den reala ekonomins förutsättningar.

Avgifter och sparande hämmar ekonomin

Socialförsäkringsavgifter, inklusive pensionsavgifter, fungerar idag som en dold skatt som minskar arbetstagares och företags köpkraft. Samtidigt har privat sparande och aktie- och fondsparande en negativ effekt på realekonomin. Sparande i aktier och fonder ställer krav på avkastning från den reala ekonomin, vilket ökar belastningen på produktiviteten och minskar resurserna för att stärka verklig konsumtion och produktion.

Genom att låta staten finansiera socialförsäkringar genom penningkreation kan vi effektivisera hela välfärdssystemet. Samtidigt kan staten använda progressiva skatter för att reglera inflation och säkerställa ekonomisk stabilitet. Detta skulle inte bara stärka pensionärernas trygghet utan också skapa förutsättningar för investeringar i infrastruktur, bostäder och välfärdstjänster.

Pensioner kräver en hållbar ekonomi

Framtidens pensioner kommer alltid att finansieras av framtidens produktion, precis som dagens pensioner borde finansieras av dagens produktion. Det är ekonomiskt ineffektivt att binda upp resurser i fonder med avkastningskrav när staten har möjlighet att skapa pengarna direkt. Genom att låta staten ta ett större ansvar kan vi säkerställa en rättvis och hållbar pension för alla, oavsett marknadens svängningar.

Pensionssystemet behöver en ny riktning där staten tar ansvar för att stödja hela samhällsekonomin. Genom att skapa de pengar som krävs för pensionerna och andra socialförsäkringar kan vi stärka köpkraften, frigöra resurser och bygga ett samhälle där både dagens och framtidens generationer kan leva tryggt. Detta skulle inte bara säkerställa en värdig pension utan också bidra till en starkare och mer jämlik ekonomi.

Oskar Brandt, journalist