Medin är inte ensam, och det kommer bli fler journalister som fängslas.

Reaktionerna på journalisten Joakim Medins fängslande i Turkiet har varit intressanta, inte minst för att de visat vilka partier och politiker som har en demokratisk ryggrad och vilka som inte har det.

Sverigedemokraterna tillhör uppenbarligen den senare kategorin.

Riksdagsledamoten Jörgen Grubb skrev på X att Medin skulle vara ”Kommunist, behöver man säga mer.”

Är Turkiet förebilden?

Samme Grubb har tidigare skrivit att de journalister som avslöjade Sverigedemokraternas trollfabrik borde sitta i fängelse. Eller mer exakt skrev han: ”i ett fungerande samhälle hade det blivit fängelse”.

Kanske tänkte han på Turkiet som ett sådant ”fungerande” samhälle? Eller kanske Iran? Han kan i alla fall inte ha tänkt på ett land med demokrati och pressfrihet.

Joakim Medins tidning Dagens ETC har visat att Mattias Albinsson, reporter på Sverigedemokraternas Samnytt, har jämfört Dagens ETC med Putin-trogen media och bland annat skrivit att ”Skillnaden mellan en utländsk journalist och utländsk agent är ofta hårfin.”

Det finns bara en slutsats att dra av den kommentaren.

Albinsson anser att det är rätt att fängsla Joakim Medin.

ETC har granskat en rad Sverigedemokrater och deras syn på frågan och hittat en rad av deras politiker som delat vidare inlägg, bland annat från Joakim Lamotte om att hela redaktionen på ETC borde sitta i fängelse och att ETC på något sätt skulle ha iscensatt Medins fängslande.

Inte heller Moderaterna är helt befriade från den här synen på journalistik och fria medier. Moderaten Per-Gunnar Lindahl i Lidköping menar att fängslandet av Medin är en av ETC ”smutsig regisserad sörja.

”Marxister kommer hem”

Den samvetsgranne minns också den tidigare riksdagsledamoten Maria Abrahamssons kommentar när Martin Schibbye och Johan Persson frigavs efter 14 månader i ett etiopiskt fängelse. På Twitter skrev hon: “Två marxister som avskyr regeringen Reinfeldt är på väg hem”.

Men klart vanligast är det alltså i Sverigedemokraterna.

Det är tydligt att det finns två måttstockar för svenska politiker. När en vänsterpartistisk politiker delar antisemitiska bilder får hon ta (en rimlig) time out. När Sverigedemokrater ifrågasätter grunden för själva pressfriheten får de knappt en reprimand.

Kanske inte så underligt, med tanke på partiledaren Jimmie Åkessons egna uttalanden om medierna. När TV4 granskade partiets trollfabrik var hans reaktion att gå till frontalangrepp mot TV4.

Kanalen var en del av klägget, sade Åkesson. Han kallade det hela en ”påverkansoperation” och ”hämningslös kampanjjournalistik”.

Myten från högern

Grunden för Sverigedemokraternas och en del moderaters hållning är att de menar att de allra flesta medier är partiska och i huvudsak rapporterar ur ett vänsterperspektiv. Att de driver en liberal och/eller marxistisk agenda.

Det saknas vetenskapliga eller andra belägg för att detta skulle stämma. Man skulle kunna kalla det för en myt.

Men även om det skulle stämma: vad spelar det för roll för pressfriheten? Det är det allvarligaste med deras inlägg och antydningar.

Menar de på fullt allvar att press- och yttrandefriheten blir mindre viktig om det som skrivs och sägs går emot den egna uppfattningen?

Eller att journalister som har en vänsteruppfattning bör fängslas?

Tyvärr är det en utveckling vi ser i stora delar av världen.

Auktoritära regimen bryr sig allt mindre om att respektera pressfriheten och det görs ofta med argumentet att journalister egentligen inte är journalister på riktigt. Att de är terrorister  eller propagandister eller utländska agenter. Och då kan man sätta dem i fängelse.

Enligt pressfrihetsorganisationen CPJ var 2024 ett rekordår i antalet fängslade journalister. Vid årets slut satt minst 361 journalister i fängelse.

På senare år dessa auktoritära regimer också visat allt mindre respekt för journalister från andra länder. Tidigare riskerade en journalist oftast bara utvisning om denne verkade i ett land utan fri press. I dag är fängelse allt vanligare.

Rätten att vara opartisk

I grunden bygger den här utvecklingen på vår polariserade världs allt vanligare uppfattning att de egna åsikterna är det objektivt sanna och allt annat lögner.

Har man den uppfattningen blir även opartisk journalistik en del av ”den andra sidans” desinformation. Och ju mer utbredd den uppfattningen blir desto fler journalister kommer fängslas. Det är där vi står i dag, och för den som till skillnad från Sverigedemokraterna har demokratisk ryggrad är det just nu helt avgörande att respektera journalisters integritet och deras rätt att vara opartiska. Alla lyckas inte, men de flesta försöker.

Vid sidan av det finns opinionsjournalister. Vi som skriver för att uttrycka en åsikt. De flesta av oss är partiska i åsikter men arbetar oberoende av partier eller organisationer.

Även den här sortens journalistik är en del av demokratins förutsättningar.

Det ser alla som har sina demokratiska instinkter i behåll.

Jesper Bengtsson