Stefan Löfven har lovat att stärka studenters skydd vid sjukdom. För varje dag som går riskerar nya studenter att få uppleva landets bristfälliga trygghetssystem, skriver Caroline Sundberg, ordförande SFS.
I mars förra året presenterade den parlamentariska socialförsäkringsutredningen sitt slutbetänkande. I dag, exakt ett år senare, har inga konkreta åtgärder om att förbättra sjukförsäkringen för studenter sett dagens ljus.
Dagens sjukförsäkringssystem för studenter innebär stora problem och onödiga kostnader, både för de studenter som drabbas och för samhället.
Studenter kan inte sjukskrivas på deltid, vilket betyder att de måste välja mellan att studera på heltid fastän de är sjuka, eller sjukskrivas på heltid trots att de kan och vill studera. Dessutom är sjukförsäkringen kopplad till studiemedlet, vilket innebär att ungefär 28 000 av dagens studenter är oförsäkrade.
Vidare betyder den 30 dagar långa karenstiden att studenter som har varit sjuka förväntas ta igen upp till en månads heltidsstudier parallellt med att utbildningen fortsätter. Problemen med sjukförsäkring för studenter leder till att många sjuka studenter väljer att hoppa av sina utbildningar.
Att studenter inte fullföljer sina utbildningar eller presterar sämre på grund av dessa omständigheter är ett onödigt slöseri med gemensamma resurser. Detsamma kan sägas om studenter som på grund av nuvarande regelverk inte får möjlighet att rehabiliteras tillbaka till studier. Studenter måste därför vänta onödigt länge med att återuppta sina studier.
Varje student som tar sin examen är en lyckad investering för samhället. Varje ofrivilligt avhopp innebär på samma sätt en förlust. Det är dock alltid den student som inte får möjlighet att studera eller som inte lyckas nå sin examen som får betala det högsta priset.
Att genomföra de nödvändiga förändringar som behövs för att ge studenter en tryggare sjukförsäkring – och därigenom minska samhällets förluster – behöver inte kosta skjortan. Konsultföretaget Lunicore vid Lunds universitet har, på uppdrag av SFS, räknat ut att prislappen för studenters trygghet landar på cirka 29 miljoner kronor.
Vårt kostnadsförslag rymmer samtliga uppräknade förändringar, det vill säga deltidssjukskrivning för alla studenter som så behöver, minskad karenstid från 30 till 7 dagar och en regelförändring som kopplar sjukförsäkringen till studier i stället för till studiemedel. Att minska antalet karensdagar utgör den största kostnaden.
Lunicore räknar också med att kostnaden skulle kunna öka med två till fem miljoner kronor de närmaste åren eftersom chansen är stor att fler studenter sjukskriver sig om förändringarna genomförs. Siffrorna är hämtade från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, Statistiska centralbyrån, SCB, och Centrala studiestödsnämnden, CSN.
I sin regeringsförklaring lovade Stefan Löfven att studenters skydd vid sjukdom ska stärkas. Nu vet vi att kostnaden för att förverkliga det löftet är 29 miljoner kronor. Det är ett lågt pris att betala att för att studenter ska ha en trygghet under sin studietid, klara sina utbildningar och vara bättre rustade för framtiden och arbetslivet.
Vi har inte råd att vänta ytterligare ett år på att förändringar ska ske.
Caroline Sundberg, ordförande Sveriges förenade studentkårer
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.