I tolv städer kan studenter inte räkna med att få en bostad inom ett halvår. Det är bra att regeringen satsar på bostadsbyggande, men studenterna kan inte vänta till år 2020, skriver ordförande Caroline Sundberg.

Det är en viktig vecka för tusentals studenter som i dagarna påbörjar en utbildning i en ny stad. Men allt för ofta överskuggas flytten av jakten på en bostad och oron över att inte ha någonstans att bo när det nya livet som student börjar.

Vår bostadsrapport visar att bristen på bostäder för studenter fortsätter att vara en nationell kris. I årets rapport rödlistar vi tolv städer där nya studenter inte kan räkna med att få en bostad inom ett halvår. Det är en försämring från förra året och en fördubbling sedan 2012.

Samtidigt finns det kommuner som lyckats vända den negativa utvecklingen. Gävle hamnade på röda listan förra året, men sedan dess har nya lägenheter byggts. På fem orter kan nya studenter få ett boende inom en månad. SFS gröna lista utgörs av Trollhättan, Karlshamn, Skellefteå, Piteå och Örnsköldsvik.

Vår uppmaning till regeringen och till kommuner, landsting och regioner runt om i Sverige är att ta bostadsbristen på allvar. Vi välkomnar att regeringen inför ett investeringsstöd för att få igång byggandet av hållbara, små och billiga hyresrätter. Vi hoppas att stödet är ett tecken på att regeringen vill göra bostadsförsörjningen till ett samhällsansvar.

Det kan aldrig vara enskilda studenters, eller andra människors, uppgift att lösa en nationell kris som uppstått när flera regeringar efter varandra inte har tagit ansvar. I samband med lanseringen av årets bostadsrapport vill vi lyfta tre krav:

1. Alla studenter ska kunna få en bostad inom en månad.
2. Hyran får högst motsvara 35 procent av studiemedlet.
3. Bostäder för studenter ska hålla samma standard och leva upp till samma krav på tillgänglighet som andra bostäder.

Att hyran inte kan vara lika hög för studentlägenheter som för andra hyresrätter är en självklarhet. Studenter får inget påslag på lönen. Studiemedlet är detsamma och måste räcka till att betala hyran oavsett om lägenheten är nybyggd eller inte.

Vi är kritiska till att så väl regeringen som oppositionspartierna har kommit överens om att sänka bullerkraven för små lägenheter. Självklart skulle många studenter hellre bo i en bullrig lägenhet än vara bostadslösa, men ett sådant val borde ingen behöva ställas inför. Det är inte acceptabelt att behandla studenter annorlunda än andra människor och samtidigt hävda att högre utbildning ska vara till för alla.

Regeringens mål är att investeringsstödet ska leda till 250 000 nya bostäder till år 2020. Men årets studenter påbörjar sina utbildningar på måndag. Flyttlassen är redan på väg. Det krävs fler åtgärder än investeringsstöd för att landets studenter ska kunna fokusera på att studera utan att behöva oroa sig över tredjehandskontrakt som löper ut eller störas av buller och oljud.

Caroline Sundberg, ordförande Sveriges förenade studentkårer (SFS)