Bild: Sverker Lindström

Moderaterna har nu tillsammans med sina stödpartier fått klartecken att stoppa möjligheterna för allmänheten att få ordentlig insyn i partiernas finansiering. Med det besked som har lämnats (DN 2013-10-10) försöker man bluffa allmänheten att det ska bli en lag inför valet nästa år ”som garanterar transparens kring ekonomiska bidrag till partiet”, och att den ska läggas fram vid årsskiftet.

Det är mycket illavarslande att vi har en justitieminister som ljuger öppet. Den lag som aviseras kommer inte att ge en fullgod insyn.

Tänker regeringspartierna inte om i det lagförslag som ska presenteras i riksdagen blir det en halvmesyr, en tummetott. Men allt tyder på att den förhalningstaktik som moderaterna ägnat sig åt sedan 2006 fortsätter. Det besked som ges i tidningsartikeln innebär att det blir en mycket otillfredsställande lag som till viss del bygger på en insynsskyddad utredning från justitieminister Beatrice Asks (M) departement. En utredning vars förslag har utsatts för stark kritik.

Ytterst marginellt tillgodoses kraven från Europarådets antikorruptionsmyndighet Greco som sedan 2008 har efterlyst en svensk lagstiftning och noga redovisat vad en sådan lag ska innehålla för att insynen från allmänheten ska bli godtagbar.

En jämförelse mellan Grecos sju punkter och de besked justitieminister Beatrice Ask och stödpartiernas företrädare lämnade i DN och utredningens förslag visar att det inte blir mycket till insyn:

GRECOs krav:  Regeringens förslag:
  • Redovisning av intäkter och utgifter, mm-på lokal, regional och central nivåRedovisning av valkampanjer-rapport vid lämpliga tidpunkter
  • Förbud mot anonyma bidrag redovisa vem som gett mer än 22 000 kr
  • Offentlig redovisning, lätt tillgänglig
  • Oberoende revision
  • Oberoende övervakning, kontroll
  • Sanktioner mot regelbrott

 

  • Ja, till intäkter med nej till utgifterNej, ska utredas vidareFinns inte med i utredningenSaknas förslag omInte med i lagen, ska utredas vidare
  • Ja, men endast för enskilda bidragsgivare
  • Utredningen har lagt ett sådant förslag
  • Finns inte med
  • Vissa förslag finns
  • Vissa förslag finns

 

 

Det kan noteras att flera viktiga inslag som är särskilt betydelsefulla för möjligheterna till insyn skjuts på framtiden. Det gäller frågan om anonyma bidrag, partiernas redovisningar på lokal och regional nivå, oberoende revision, med mera. Att frågan om anonyma bidrag inte ska finnas med i lagen motiveras med att det är en komplicerad fråga i förhållande till Sveriges grundlag.

Går regeringen vidare med utredningsförslagets tankar att ”sedvanliga gratistjänster och ”frivilligt arbete”  ska undantas från redovisningsplikt så öppnas också kryphål i lagen. Det blir en tandlös lagstiftning som regeringen tror ska ge insyn.

En stor brist i hanteringen av frågan om partibidragen är att insynen i finansieringen av personvalskampanjerna nästan helt tappats bort. Greco kräver tydliga regler om kampanjbidrag och fortlöpande redovisning. Men det är en fråga som hittills hanterats utan något tydligt förslag.

Sverige är värt ett bättre öde än det trixande från regeringen och moderaterna som pågår i frågan om partiernas ekonomiska redovisningar sedan sju år tillbaka.

Sverker Lindström, journalist och författare