Halvsanningar och utebliven insyn. Lagförslaget om partibidrag beslutades dessutom endast med ett av regeringspartierna närvarande.
Propositionen som ska leda till en lag om insyn i partiernas finanser har skickats till riksdagen av en speciell regering. Endast sex moderata statsråd deltog i beslutet.
Omedelbart efteråt presenterades lagförslaget i ett pressmeddelande som innehöll halvsanningar och saknade klargörandet att det fortsatt är tillåtet för partierna att ta emot anonyma, det vill säga hemliga bidrag.
Justitieminister Beatrice Ask kommenterade i ett pressmeddelande en inte helt sann uppgift: ”Vi har varit angelägna att lagen ska kunna träda i kraft inför vårens val till Europaparlamentet”. Påståendet är till sitt sakinnehåll en verklig slamkrypare.
Lagen ska gälla retroaktivt från årsskiftet 2013-2014 när det gäller partiernas redovisningar. Men det finns ett betydelsefullt undantag som innebär att bidrag från privatpersoner, företag, organisationer och liknande inte behöver redovisas om de lämnas före 1 april i år. Och då är det ju inte långt till EU-valet.
Sanningen är att denna lucka i lagförslaget ger klartecken till partierna att ta emot olika slags bidrag nu utan att de får någon redovisningsskyldighet.
Konsekvensen är att det är först under 2015 som lagen kommer att ha någon verklig betydelse, med då måste riksdagen knäcka frågan med de anonyma bidragen.
Lagrådet som granskat förslaget har pekat på problemet att det endast är partiernas politiska verksamhet som ska redovisas. En regel som finns kvar i propositionen och som bara skapar oklarhet, men det kanske finns något dolt bakom den tanken.
Det finns även en egendomlig glidning i allmänhetens insyn som mörkas i pressmeddelandet. Det sägs i lagen att Kammarkollegiet på sin webbplats ska offentliggöra partiernas intäktsredovisningar för att allmänheten ska få insyn. Men enligt propositionens lagförslag ska Kammarkollegiet först sudda bort en del information. Givare som lämnar mer än 22 500 kronor ska redovisas med namn i ett partis årsredovisning, men när denna ska offentliggöras på Kammarkollegiets webbplats ska myndigheten ta bort namnet på givaren.
De statsråd som utgjorde regering och deltog i beslutet om propositionen var Fredrik Reinfeldt, Beatrice Ask, Tobias Billström, Lena Adelsohn Liljeroth, Hillevi Engström och Ulf Kristersson. Det är inte felaktigt att regeringen sammanträder på det sättet, men det kan ju väcka frågor om lagförslagets enlighet med de andra partiernas engagemang i frågan.
Sverker Lindström, journalist och författare
Läs tidigare inlägg av och med Sverker Lindström här:
Sverker Lindström: Stora brister i förslaget om partibidrag
Sverker Lindström: Regeringsbluff om partibidragen
Sverker Lindström: M sjabblar med partibidragen
”Moderaterna lägger locket på i utredningen om partifinansiering”
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.