Taylor Swift valde det perfekta tillfället att gå ut med sitt stöd.

Kamala Harris vann valdebatten mot Donald Trump. Det verkar till och med Elon Musk hålla med om. Efter debatten skrev han på sin privata lilla plattform X att han visserligen tänkte rösta på Trump, men att Harris gjort bra ifrån sig i debatten.

Ändå är det svårt att se att det ska påverka valutgången på något avgörande sätt. Kanske långsiktigt. Kanske har de ljumma väljarna som ännu inte låtit sig övertygas av någondera sidan fått en annan bild av Kamala Harris, som visade att hon klarar av att debattera på den största av arenor och ta hem fler poänger än sin motståndare.

Trump ljög som vanligt som en borstbindare (med all respekt för det yrket) men det vet ju hans anhängare redan, så det lär inte ha avskräckts av den saken.

Det var ingen överraskning att Swift röstar demokratiskt, men tillfället för att tala om detta var genialt.

En händelse alldeles efter debatten kan däremot påverka valet på ett påtagligt sätt. Jag tänker på Taylor Swifts besked att hon tänker rösta på Kamala Harris. I sitt inlägg i sociala medier skriver hon att hon känt sig tvingad att tala om var hon står, för att valet är så viktigt, men också för att det spridits falska AI-genererade klipp där hon stöttar Trump.

Det var ingen överraskning att Swift röstar demokratiskt, men tillfället för att tala om detta var genialt. Varje politisk debatt består av två skeden. Själva debatten, och de analyser och tolkningar som följer under timmarna och dagarna efter. För de allra flesta väljare är det senare viktigare för deras förståelse av hur debatten har varit. Genom att gå ut med sitt stöd till Kamala Harris så snart efter att debatten avslutats markerade Taylor Swift vem som var debattens vinnare.

Miljoner amerikaner, främst hennes unga fans, kommer nu minnas valdebatten som tillfället då deras stora idol bestämde sig för att gå ut offentligt och stötta den kandidat som inom några månader kan bli USA:s första kvinnliga president.

Det var en PR-mässigt fiasko för Trumplägret.