En ny vårdskandal briserar och det är hög tid att kommunerna vänder blicken utomlands för inspiration. Det är dags att ta tillbaka ansvaret för välfärden.
Strokepatienten Jörgen Blomgren har inte fått duscha på flera dagar. Ibland får han inte ens hjälp med att gå på toaletten därför att personalen är så stressad. I Helsingborg uppdagas just nu en ny vårdskandal som utspelar i den av Attendo drivna hemtjänsten.
Vittnesmålen från personalen är minst lika illavarslande som Jörgen Blomgrens. ”De enda som alltid prioriteras är de som ska ha sitt insulin, för annars dör de”, berättar en av de anställda för Helsingborgs Dagblad.
Personal vittnar även om att de har varnats av företaget för att vända sig till media. De har hotats med att bli svartlistade i hela vårdbranschen och att företaget kan komma att hålla deras lön inne.
Det är fasansfullt. Och fullständigt oacceptabelt.
Tyvärr får vi räkna med fler skandaler i samma kaliber. Kommunerna lägger nämligen allt större summor på inköp av privat välfärd.
2013 köpte svenska kommuner in välfärdtjänster från privata aktörer för 79 miljarder kronor, visar en genomgång som Dagens Arena har gjort. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2006. Då köpte kommunerna in välfärdstjänster för 33 miljarder kronor.
”Det är två ’alternativa’ orsaker som gjort att det trots allt är populärt att köpa in välfärdstjänster: ideologi och rationaliserade myter om marknaden och det effektiva företaget”, säger universitetslektor Tobias Johansson till Dagens Arena.
Men något stöd för att det skulle bli billigare finns inte i forskningen. Och varför skulle egentligen kostnaden bli lägre? I slutändan handlar det om kvalitet. Medan det går att spara in pengar på en strömlinjeformad bilproduktion är det inte möjligt att rationalisera bort en strokepatients behov av att duscha och gå på toaletten.
De privata företagen sitter inte på en magisk formel som innebär att de både kan leverera billigare välfärd och dessutom nå vinst. Någonstans måste de skära när priserna pressas i upphandlingar som styrs utifrån lägsta pris.
Det torde kommunpolitikerna veta. De senaste årens hisnande historier med förskolebarn som får knäckebröd att äta och riskkapitalbolag som gör vinst genom att spara in på allt från personal till tvättlappar kan inte ha gått omärkt förbi.
Därför blir det än mer skrämmande att höra Kommunals ordförande Annelie Nordströms förklaring när hon kommenterar utvecklingen för Dagens Arena. Kommunerna använder de privata företagen för att de själva vill slippa stå för nedskärningarna. ”Kommunpolitikerna lägger ut välfärdstjänster på entreprenad till ett för lågt pris. De förstår ju själva att det kommer att bli nedskärningar, men de låter företagen stå för den skiten”, säger Nordström.
Om det är en medveten strategi eller naiv tilltro till marknadsmyter må vara osagt. Det är hög tid att insikten infinner sig att kvalitet inte uppnås genom konstanta besparingar.
I Paris återkommunaliserades vattenförsörjningen år 2010. Bara det första året sparade kommunen 350 miljoner kronor. På liknande sätt pågår breda återkommunaliseringar i Storbritannien och tyska kommuner tar tillbaka driften av kollektivtrafik och avfallshantering för att kostanden blir lägre.
Det är i dessa exempel som svenska kommuner borde hitta inspiration. Ta tillbaka och ta ansvar för välfärden. Det blir billigare för alla när vi slipper ha med företag som Attendo att göra.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.