Ledare Brasilien är ett av de länder där utvecklingen gått längst, men den väpnade högern är ett hot i många länder.
Upploppen i Brasiliens huvudstad utgör ännu ett försök till statskupp av antidemokratiska högerkrafter. Parallellerna till stormningen av Kapitolium i Washington DC den 6 januari 2021 är självklara, men det finns också paralleller till de omfattande förberedelser för en statskupp som den tyska polisen avslöjade i början på december. Liksom till andra, liknande försök och konspirationer i andra länder.
När mobben av Bolsonaroanhängare spred sig över Brasílias Praça dos Três Poderes, där Brasiliens tre maktcentra är samlade (här ligger såväl Högsta domstolen som kongressen och presidentpalatset) lyste den lokala polisen, som lyder under den Bolosonarovänliga guvernören Ibaneis Rocha, med sin frånvaro. Polisen hade haft gott om möjligheter att stoppa vandalerna från att nå fram till kongressen och de andra byggnaderna: de gick över åtta kilometer från sitt läger intill en militärförläggning.
Mordförsöket på Annie Lööf i somras påminner oss om att det väpnade hotet mot demokratins representanter måste tas på mycket större all var även i Sverige
Enligt den brasilianska domaren i Högsta domstolen, Alexandre de Moraes, är det tydligt att attackerna ”endast kan ha skett med samtycke, eller till och med direkt inblandning, av offentliga säkerhets- och underrättelsemyndigheter”.
Här ligger den stora faran: att antidemokratiska krafter får stöd från polisen
Bolsonaros anhängare har i veckor tältat utanför militärförläggningar runt om i landet för att försöka förmå militären att gripa makten. Det har skett förr i Brasiliens historia, som så sent som 1985 var en militärdiktatur.
Den här gången misslyckades det.
Redan på söndagskvällen var president Lula da Silva, som vann valet mot Jair Bolsonaro i höstas och som installerades den 2 januari, tillbaka i presidentpalatset Palácio do Planalto. Den lokala guvernören har tvingats avgå, Bolsonaro själv har flytt till Florida. Demokratin har segrat. Tills vidare. Men hotet mot demokratin finns kvar. I Brasilien, och i världen.
Brasilien är en av världens främsta ”autokratiserade” länder, påminner Yuko Sato, forskare på V-Dem-institutet på Göteborgs universitet i en intervju med tidningen Expo. V-Dem-institutet mäter den demokratiska utvecklingen i världen, och har i en rad rapporter varnat för att demokratin är på tillbakagång.
Brasilien är alltså ett av de länder där utvecklingen mot autokrati gått längst, med allt mindre utrymme för en fri press, civilsamhälle och ett demokratiskt samtal, men samtidigt är det en del av en större trend. Mordförsöket på Annie Lööf i somras påminner oss om att det väpnade hotet mot demokratins representanter måste tas på mycket större allvar även i Sverige. Expressens Jens Liljestrand har rätt, den antidemokratiska högern är det stora, överhängande hotet mot vår civilisation.
De tre makternas torg är en vacker plats. Den brasilianska kongressen ligger i mitten, flankerad av presidentpalatset och Högsta domstolen. Vidsträckta gräsmattor lyfter fram de vita byggnaderna i Oscar Niemeyers storslagna arkitektur, hela området andas framtid, framsteg, optimism och UNESCO har utsett det till ett världskulturarv.
I dag står byggnaderna kvar, de reser sig över bråten av sönderslagna möbler och fönsterglas som Bolsonaros anhängare lämnar efter sig, redo att med värdighet fortsätta representera maktdelning, rättsstat, demokrati.
Men vi får inte låta oss luras. Det är inte första gången demokratin utsätts för kuppförsök, varken i Brasilien eller i andra länder, och de högerextrema kommer att försöka igen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.