Frihandel Debattören Rickard Allvin menar att de svenska fackliga centralorganisationernas ståndpunkt i fråga om handelsavtalet mellan EU och Kanada inte tar riskerna på tillräckligt stort allvar. Det håller jag inte med om, skriver Per Hilmersson, internationell chef på TCO, i en slutreplik.
TCO:s grundhållning är att frihandel gynnar svenskt välstånd och välfärd.
Vår förmåga att anpassa oss till nya förutsättningar i världsekonomin är beroende av flera saker. Det handlar om allt från tillgång till god utbildning i yngre år, till vidareutbildning och kompetensutveckling för den som redan arbetar.
Men det handlar också om trygghet och vetskapen om att ett nytt och sannolikt bättre jobb är nåbart. Det gäller både om man tvingas byta eller om man gör det frivilligt.
När Ceta förhandlades var vi i TCO men också våra kollegor i de andra centralorganisationerna aktiva, inte minst gentemot Sveriges regering.
Vårt främsta krav för att kunna ställa oss bakom avtalet var att det inte fick påverka rätten att förhandla, teckna och tillämpa kollektivavtal samt att vidta stridsåtgärder. Det blev till slut rättsligt bindande.
Även det omstridda investerarskyddet (ISDS) förändrades till ett mer transparent och rättssäkert system, efter påtryckningar från fackliga organisationer och civilsamhällesorganisationer.
Verkligheten är inte svartvit och det gäller så klart även handelsavtalen. Det handlar om att väga fördelarna mot eventuella nackdelar.
Det har vi gjort i fallet med Ceta och vi kan konstatera att de fackliga kraven är tillgodosedda. Därför vi har landat i vår ståndpunkt.
Per Hilmersson är internationell chef på TCO
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.