Therese Svanstrom, ordförande TCO. Foto: Eva Edsjö

Replik Klimatprogrammet har en bred förankring hos medlemmarna. Det skriver TCO:s ordförande Therese Svanström i en replik på Staffan Eklöfs (SD) debattartikel.

Staffan Eklöf (SD) behöver inte vara orolig. TCO:s klimatprogram är framtaget tillsammans med våra medlemsförbund och har en bred förankring bland tjänstemännen. Klimatförändringarna och den gröna omställningen är vår tids kanske allra största strukturomvandling. Tillsammans med AI-utveckling och digitalisering kommer den att påverka arbetsplatserna och arbetsmiljön för våra förbunds medlemmar på ett genomgripande sätt. Detta är i allra högsta grad något som handlar om vårt kärnuppdrag.

Vi väljer att sätta oss i framsätet och peka ut vilken riktning vi vill att Sverige går. På vikten av att de nya jobben växer fram i Sverige, eftersom vi har bra villkor och det bidrar till vår konkurrenskraft. Vi väljer att fokusera på hur vi kan få en framtid att längta till, i stället för att sticka huvudet i sanden och låtsas som om de skyfall och värmeböljor vi ser i Europa inte alls har med ett förändrat klimat att göra.

Oavsett om vi vill det eller inte så kommer klimatförändringarna att påverka världen och oss, frågan är bara hur vi förbereder oss och när.

Vi väljer att lyssna på forskningen och tar vår utgångspunkt i den. Och där är svaret entydigt: vi måste få ned utsläppen och det fort. Därtill har Sverige som land förbundit sig till målsättningar nationellt, på EU-nivå och globalt. Detta menar vi förpliktigar. Vi är beredda att göra vår del för att vi ska nå målen.

Det som Eklöf missar är att klimatförändringarna redan påverkar tjänstemännen. 3 av 10 säger att de redan idag påverkas i sitt yrkesutövande och 6 av 10 tror att extremväder kommer att göra det svårare på olika sätt att utföra jobbet i framtiden. Det handlar om nya sjukdomar som kan spridas till följd av ett varmare klimat som sjukvården måste ta om hand, det handlar om väderhändelser som ställer högre krav på klimatanpassning i kommunerna. Det handlar om nya jobb som kommer växa fram medan andra försvinner. För att ta några exempel.

Det är viktigt att omställningen sker rättvist, och på ett sätt som gör att hela landet hänger med. Men det är inte samma sak som att ingenting göra. Vi ser att det behövs trygghetssystem som levererar. Vi behöver utbildningssystem som möter behoven av omställning och kompetensutveckling.Tillsammans har parterna på arbetsmarknaden löst stora och svåra utmaningar förut. Vi menar att den svenska modellen är ett verktyg som vi ska använda även när det kommer till klimatet. För oavsett om vi vill det eller inte så kommer klimatförändringarna att påverka världen och oss, frågan är bara hur vi förbereder oss och när.

Men det som verkar vara Eklöfs stora bekymmer här är att Sverigedemokraterna inte delar TCO:s syn i sakfrågan. Men att så är fallet kommer inte innebära att vi tystnar. Vi kommer fortsätta stå på våra förbunds medlemmars sida och bedömer att vi är de bästa uttolkarna av vad det innebär när det kommer till sakpolitiska ställningstaganden.

Therese Svanström, ordförande TCO