En jämställd arbetsskadeförsäkring måste anpassas till dagens arbetsliv, där allt fler kvinnor drabbas av arbetsrelaterad psykisk ohälsa, Regeringens förslag till förändringar tar inte tillräcklig hänsyn till denna växande grupp sjuka, skriver Mikael Dubois, utredare på TCO.
Nyligen svarade TCO på betänkandet Samlad kunskap – stärkt handläggning (SOU 2017:25) om en mer jämställd och rättssäker arbetsskadeförsäkring.
TCO välkomnar många av förslagen men vi tror tyvärr att de är otillräckliga för att göra arbetsskadeförsäkringen jämställd.
Vi vet att kvinnor är mer utsatta för psykisk ohälsa än män och att sambandet mellan arbete och psykisk ohälsa är särskilt starkt inom kvinnodominerande yrken.
Vi vet också att det idag är svårt att få psykisk ohälsa godkänd som arbetsskada. För att godkännas måste sjukdomen uppfylla försäkringens varaktighetskriterium och sätta ned förmågan att arbeta minst ett år fram i tiden.
Men psykisk ohälsa är inte som många andra sjukdomar. Det är ofta svårt att förutse hur länge en person kommer behöva behandling. Många tvingas också avbryta sin behandling eller rehabilitering efter 180 dagars sjukskrivning då Försäkringskassan bedömer att de kan ta ett arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.
TCO vill därför komplettera utredningens förslag genom att utreda följande åtgärder:
- Ändra försäkringens varaktighetskriterium från ett år till 6 månader. Ett kortare varaktighetskriterium skulle underlätta för de som drabbas av arbetsrelaterad psykisk ohälsa att få ersättning från försäkringen.
- Rehabiliteringspenning vid arbetsskada bör kunna ges vid medicinsk rehabilitering och förebyggande sjukpenning, inte endast vid arbetsinriktad rehabilitering som utredningen föreslår. Det skulle främja åtgärder som förhindrar att arbetsskador leder till långvariga sjukskrivningar.
- Arbetsskada bör kunna betraktas som ett särskilt skäl vid prövning av arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning. Det innebär att prövningen skjuts upp och möjliggör för de som skadats i arbetet att fullfölja behandling och rehabilitering.
Psykisk ohälsa är inte som många andra sjukdomar. Det är ofta svårt att förutse hur länge en person kommer behöva behandling.
Antalet personer som får ersättning från arbetsskadeförsäkringen har minskat kraftigt över tid och utgifterna för arbetsskadeersättningen beräknas fortsätta att minska.
Samtidigt är den arbetsrelaterade psykiska ohälsan hög, inte minst för tjänstemän inom kvinnodominerade yrkesområden.
Att arbetsmiljön ska vara god på landets arbetsplatser är en självklarhet för oss som facklig centralorganisation. Samtidigt måste det finnas också en arbetsskadeförsäkring som är väl anpassad till dagens arbetsliv och som ger ett gott skydd åt den som skadats på jobbet.
Det är dessutom nödvändigt för att göra försäkringen jämställd. Idag far dessvärre många illa och den nuvarande försäkringen återspeglar inte den kostnaden.
Vi i TCO kommer att fortsätta att vara en konstruktiv part i frågan. Att bli sjuk av jobbet ska inte leda till en inkomstförlust.
Mikael Dubois är utredare TCO
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.