DEBATT Politiker: Se jämställdhet som en motor för tillväxt!
Här är fyra förslag som ger kvinnor och män lika villkor och möjligheter och samtidigt lyfter Sveriges ekonomi, skriver Mikael Sandström, chefsekonom TCO och Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare TCO.
Jämställdhetsfrågan har lyst med sin frånvaro i upptakten till valåret. Det är synd, eftersom jämställdhet och tillväxt går hand i hand. Det bekräftas av OECD som i sin nya rapport ”Is the Last Mile the Longest? Economic Gains from Gender Equality in Nordic Countries”visar att den nordiska jämställdhetspolitiken har lett fram till att sysselsättningsgapet mellan kvinnor och män är mindre i Norden än i andra länder och att det har gynnat vår tillväxt.
Vi har kommit långt i Sverige, men det finns mer att göra för att få bort de återstående könsskillnaderna.
OECD beräknar att ett minskat arbetstidsgap för sysselsättning och arbetade timmar kan bidra till att lyfta Sveriges framtida tillväxt för BNP per capita med så mycket som 0,25 procentenheter. Det motsvarar 38 000 kronor högre BNP per person i Sverige 2040.
TCO håller med om att mycket fortfarande kan och bör göras för att minska arbetstidsgapet med politisk kraft.
- För det första behöver kvinnor och män dela mer lika på föräldraledigheten.
Idag står kvinnor för 75 procent av frånvaron på grund av föräldraledighet och vård av barn. TCO:s förslag för att öka jämställdheten i föräldraförsäkringen är en blandning av ökad styrning, ekonomiska incitament och beteendeekonomiska insatser.
- För det andra behöver kvinnor och män ges samma möjligheter att arbeta heltid samtidigt som de får ihop livspusslet.
Idag arbetar kvinnor deltid i högre grad än män; det vanligaste skälet till att kvinnor i tjänstemannayrken arbetar deltid är att de tar hand om barn. TCO:s förslag om, det vi kallar, föräldratidsdagar i föräldraförsäkringen är ett sätt att få föräldrar att dela på ansvaret för barnen under deras uppväxt och på sikt förändra normen att kvinnor ofta arbetar deltid under småbarnsåren.
TCO vill även göra att de blir lättare att använda RUT-tjänster för att underlätta vardagen.
Jämställdhetsreformer är inte en kvinnofråga, utan behövs för att ta till vara den tillväxtpotential som finns.
- För det tredje behöver kvinnor och män ges lika goda förutsättningar att arbeta hela arbetslivet med hälsan i behåll.
Idag är arbetsmiljön sämre i kvinnodominerade yrken och kvinnor är sjukfrånvarande i högre grad än män. TCO föreslår bland annat att regeringen utreder möjligheten och potentialen i att införa hälsobokslut inom offentlig sektor med fokus på arbetsbelastning som ett sätt att styra verksamheten mot hälsosam arbetsbelastning och god kvalitet. Sjukförsäkringen behöver utvecklas så att sjukskrivnas vägar tillbaka till arbete breddas.
- För det fjärde finns det en grupp kvinnor i Sverige som har betydligt lägre sysselsättningsgrad än övriga och det är utrikes födda kvinnor.
Mycket mer måste göras för att utrikes födda kvinnor ska kunna etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Bland annat måste fler snabbspår skapas i kvinnodominerade yrken och fler kvinnor måste få plats inom snabbspåren.
Oavsett om jämställdhet blir en valfråga eller inte är det viktigt att den regering som tillträder efter valet inte slår sig till ro med att vi redan har kommit långt internationellt sett.
Det krävs fortsatta reformer, kombinerat med politiskt engagemang och nytänkande för att Sverige ska kunna behålla ledartröjan tillsammans med våra nordiska grannländer och fortsätta inspirera andra länder i utvecklingen mot ett jämställt samhälle.
Jämställdhetsreformer är inte en kvinnofråga, utan behövs för att ta till vara den tillväxtpotential som finns.
Mikael Sandström, chefsekonom TCO
Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare TCO
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.