Almedalen17 Om 1,4 miljoner tjänstemän får bestämma ska Sverige satsa mer på välfärden. Men en stor majoritet ser också positivt på framtiden. Låt det politiska samtalet handla mer om framtidstro och välfärd, än om oro, skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark, inför Almedalsveckan.
I morgon startar årets Almedalsvecka.
Det politiska samtalet har under en längre tid handlat om oro. Det sker paradoxalt nog i en tid när det faktiskt i allt väsentligt går bra för Sverige. Vi står inför en del utmaningar som måste hanteras, men det är viktigt att höja blicken, och istället för att underblåsa folks oro måste politiken fokusera på reformer som gör landet starkare.
En nyckel för att förstå vad som måste göras är att lyssna till TCO-förbundens 1,4 miljoner medlemmar. En stor majoritet av dem ser positivt på framtiden.
När Sverige går till val nästa år kommer sannolikt nästan var fjärde röstande att vara medlem i ett TCO-förbund.
Vi talar till exempel om ingenjören på storföretaget, programmeraren på startup-företaget, läraren på gymnasiet, sjuksköterskan på vårdcentralen, polisen i tunnelbanan eller journalisten på lokalredaktionen.
Det finns därför all anledning för de politiska partierna att bättre lära känna den grupp som är kärnan på svensk arbetsmarknad.
När Sverige går till val nästa år kommer sannolikt nästan var fjärde röstande att vara medlem i ett TCO-förbund.
Här är några fakta:
Hälften av alla tjänstemän bor i ett småhus, en knapp fjärdedel bor i hyresrätt och lika många i bostadsrätt. Hälften är sammanboende med barn, var femte sammanboende utan barn och 20 procent är ensamstående utan barn.
Knappt hälften åker bil (eller mc) till jobbet och var fjärde åker kollektivt. I storstäderna tar det i genomsnitt 32 minuter för dem att ta sig till arbetsplatsen, nästan dubbelt så länge som i Norrland.
Väl framme på jobbet – arbetslösheten är mycket låg – ser vi att åtta av tio tjänstemän är nöjda med sitt arbete och tre av fyra upplever arbetet som meningsfullt. En stor majoritet har dessutom möjlighet att lära nytt och utvecklas på jobbet. Var femte vill bli chef och var tionde kan tänka sig att starta eget de närmaste åren.
Det finns dock skillnader mellan könen och vi kan se att framförallt välutbildade kvinnor, men också män, i offentlig sektor upplever att det ställs höga krav på dem, samtidigt som de har liten kontroll över sin arbetssituation. Nästan sju av tio TCO:are upplever att det satsas för lite på välfärden.
Allt fler i den gruppen blir sjukskrivna på grund av stress och press. Även i privat sektor ser vi att anspänningen kan vara hög, men där är det snarare de höga kraven i kombination med ett gränslöst arbetsliv som kan vara problematiska.
Nästan sju av tio TCO:are upplever att det satsas för lite på välfärden.
Många av TCO-förbundens medlemmar både vill ha och behöver få fler kollegor. Ett hinder för det är bristen på arbetskraft med rätt utbildning och kompetens. Därför är kompetensutveckling och vidareutbildning för yrkesverksamma den viktigaste arbetsmarknadsfrågan just nu.
När arbetsdagen är slut slutar inte medlemmarna i TCO-förbunden att vara aktiva, tvärtom. De är engagerade och ansvarstagande även på fritiden.
Sex av tio har förtroendeuppdrag i en förening och mer än två tredjedelar diskuterar politik varje månad men så många som en femtedel gör det flera gånger i veckan.
Jobb, aktiviteter och fritidsintressen gör dock att de har svårt att få ihop livspusslet.
En annan sak som kännetecknar de 1,4 miljonerna tjänstemännen är att en stor majoritet ser positivt på framtiden.
Det är kanske det viktigaste budskapet vi vill skicka till politikerna inför Almedalsveckan. Fokusera på hela landets potential och hur mer välstånd och bättre välfärd kan skapas.
TCO-förbundens medlemmar är nyckeln. Om man lyssnar och satsar på dem går det bra för Sverige.
Eva Nordmark, ordförande TCO
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.