Budgetprocesskommitténs förslag faller väl in i den allmänna bilden i världen av att folkvalda, demokrati och mänskliga rättigheter är hinder för stabiliteten.
I dag, onsdag, ska nästa års budgetramar antas av riksdagen. Man kan vänta sig ännu en trist repris på munhuggningen om oppositionen formellt ska kunna stoppa regeringens förslag om att färre ska betala statlig inkomstskatt. Trist, därför att regering och opposition faktiskt i huvudsak är överens om den nuvarande budgetlagen.
Visst kan koleriska paragrafryttare som Carl B. Hamilton (FP) säga att det strider mot lagen att bryta ut en enskild post. Men två av budgetlagens tillskyndare, generaldirektören Per Molander och förre statsministern Göran Persson, har påpekat att den tillkom för att förhindra stora försvagningar av budgeten, och menar att det ligger helt i lagens anda att säga nej till ofinansierade skattesänkningar. Därmed borde Hamilton ta time-out.
Men det räcker inte om så sker. Striden står om teknokrater i framtiden ska ta över folkviljan.
De senaste åren har nämligen Anders Borgs finansdepartement visat en stor aptit att dra in en rad vanliga lagförslag under budgetramarna. Det sker med hänvisning till kostnaderna. Vill vi exempelvis skärpa strafflagen kanske det på sikt behövs fler fängelseplatser. Kommer det att kosta fem eller 500 miljoner? Och hamnar en rad lagförslag under budgetramarna, undandras dessa förslag också riksdagens och den allmänna opinionens möjligheter att ändra dem.
Förra månaden kom budgetprocesskommitténs förslag. Kommittén, för säkerhets skull ledd av finansdepartementets budgetchef, föreslår att alla lagförslag som har en tydlig påverkan på anslagen, ska undandras politisk debatt.
Vad som är tydlig påverkan definieras inte. Så Anders Borgs envälde kan bli mycket stort.
Oppositionen i utredningen har motsatt sig denna inskränkning av demokratin. Ett kapitel som en sekreterare i kommittén författat lyckades man också stoppa. Kapitlets innebörd var att fortsatt blockpolitik är den högsta formen av demokrati.
Det är avslöjande för högerregeringens dolda agenda. Utan blockpolitik krymper Fredrik Reinfeldt. Så lagar ska användas för att permanenta blockpolitiken. Han vill regera i minoritet med en utvidgad budgetlag, som omöjliggör eller försvårar opposition.
Men hur ska man kunna engagera unga, begåvade människor till riksdagen, om de omedelbart upptäcker att de inte behöver tänka, utan bara är röstboskap?
Budgetprocesskommitténs förslag faller väl in i den allmänna bilden i världen av att folkvalda, demokrati och mänskliga rättigheter är hinder för stabiliteten. Men vill vi att världen ska styras av teknokrater och nätspioner och att folket ska knipa käft?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.