En myt om rut-avdraget är att det leder till jämställdhet i parrelationer. En annan är att det är till för barnfamiljer som vill få tiden att räcka. En tredje myt är att antalet svarta kontrakt har minskat sedan rut-avdraget infördes för fyra år sedan har. Siffrorna och forskningen säger annat.
Sist i raden av artiklarna om rut är Svenska Dagbladets granskning. I går var det först ett uppslag med en ensamstående mamma som berättade om hur hon får sitt liv med tre barn och 80 procents arbete att gå ihop: hjälp av andra vuxna och med barn som tidigt får ta ansvar i hemmet. Om hon hade haft pengar till att köpa städhjälp skulle hon göra det först när även den som städar hemma hos andra får råd att köpa hjälp, berättade mamman.
Hos Nackafamiljen var det andra bullar. Pappan sade: ”Vi är lyckligt lottade att vi kan köpa hjälp och att min fru har ett flexibelt jobb”. Själv chef jobbar han 60 till 80 timmar i veckan. 120 dagar om året är han på affärsresa. Han ”älskar sitt jobb”. Mammans relation till sitt jobb fick vi inte veta mycket om mer än att hon gått ner i arbetstid.
Detta har påpekats många gånger förr: Rut-avdraget ger män i ojämställda relationer möjlighet att köpa sig fria från ansvar för hushållsarbete och barn.
Rutavdraget används framför allt av höginkomsttagare. Av de sammanboende par som nyttjade rut-avdraget 2009 var 32 437 höginkomsttagare, 15 697 medelinkomsttagare och bara 3 316 låginkomsttagare. Bland ensamstående föräldrar är det 337 med låga inkomster som har använt sig av avdraget mot 3 451 höginkomsttagande.
Användningen av rut säger mer om plånbokens storlek än om behov. Det är en allvarlig snedfördelning av våra skatter. De med låga inkomster är med och bekostar kalaset för dem som redan har det bra. Det är varken rimligt eller hållbart.
Hushållstjänster är en arbetsmarknad som har vuxit explosionsartat. Det har inneburit en ökning av de vita jobben. Under 2010 har 1,3 miljarder kronor betalats till dem som har gjort rut-avdrag. Anna Gavanas, forskare på Institutet för Framtidsstudier, säger i en intervju till Dagens Arena att den vita marknaden förvisso har vuxit starkt, men att det samtidigt inte går att säga att den svarta marknaden därför har minskat. Det finns fortfarande både stort utbud och efterfrågan av svarta hushållstjänster.
Frågan är komplex. Det är svårt att argumentera mot rut men för rot. Vita jobb är bra men svarta jobb följer efter. Det krävs en ordentlig utvärdering.
Den sociala demokratin blev Håkan Juholts svar på de nya moderaterna. I sitt installationstal sade S nya partiledare att solidaritet inte är en uppoffring utan en förutsättning för ett jämlikt samhälle – och föreslog en översyn av skattesystemet. Det stressar naturligtvis den överklass och övre medelklass som har tjänat stort på skattesänkningarna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.