krönika 48-årige Gica och 54-årige Thomas: Det skilde bara några år, men deras öden kunde knappast vara mer olika och deras liv knappast mätas med mer skilda måttstockar, skriver riksdagsledamot Laila Naraghi (S).
48-årig3 Gica kom från Rumänien men bodde här i Småland. Han var fattig och sov i en park i Huskvarna. För att överleva tiggde han pengar och försökte bidra där han kunde. På mornarna gick han till Frälsningsarmén, han beskrevs som tystlåten och vänlig.
I början av augusti mördades han efter att länge ha trakasserats. En vuxen började kalla honom råttan, ungdomar tog efter. De skriker på honom och väcker honom om nätterna. Till slut dödades han.
54-årige Thomas är från Norge och var VD för Danske Bank. Han var högste ansvarige under bankens omfattande penningtvättsskandal: Tusentals misstänka konton och hundratals miljarder kronor tros ha slussats till förbjudna affärer. Det handlar om vapen, skatteflykt och stöd till diktaturer. Thomas påpekade att han levt upp till sina ”juridiska skyldigheter”, men valde att avgå. För det får han 19 miljoner.
Det går en månad mellan nyheterna om Gica och Thomas, men de hör ihop i sin beskrivning av tiden vi lever i. Är du rik prisas du. Är du fattig trakasseras du.
Historien om Thomas är inte unik. De senaste veckorna har vi kunnat läsa om andra superrika män som berikats på andras bekostnad: Pensionsbolaget Allras VD, Alexander, åtalas nu av Ekobrottsmyndigheten för grovt mutbrott och grovt penninghäleri. Tusentals pensionssparare misstänks ha lurats på hundratals miljoner kronor – pengar Alexander och hans kumpaner ska ha stoppat i egen ficka.
Nyligen kallades Telias tidigare VD, Lars, till den stora muträttegången om företagets affärer i Centralasien. Åtalet handlar om att Telia ska ha mutat diktaturfamiljen i Uzbekistan, i utbyte mot lukrativa kontrakt. Lars var Telias högste chef, men säger sig ändå inte förstå hur han kan åtalas.
Den rikes ansvar för samhällsutvecklingen diskuteras sällan – däremot de fattigas, tiggarnas och flyktingarnas.
Ju mer rikedom och makt du har, desto större ansvar har du.
Fattiga pensionärer ställs mot skolbarn, arbetare mot arbetare, sjuka mot invandrare – allt i linje med en av polariseringens och extremismens grundtankar: Peka ut syndabockar och slå split mellan folk. Genom att söndra gemenskapen mellan människor kan rädslan och hatet härska.
Det är ingen slump att SD kom in i riksdagen 2010, efter fyra år av regeringen Reinfeldts härjningar. 2006-2010 försämrades Sveriges välfärd med dramatiska effekter för många. Högerns motiv var sänkta skatter och minskad jämlikhet.
Resultatet var tydligt: Moderaternas, Centerns, Kristdemokraternas och Liberalernas attacker mot sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen och arbetsrätten slog undan benen för många.
I en sådan jordmån mötte rasismen och hatet gehör.
Vi har sett det förr. Men svaret kan aldrig vara det mörker som följer med egoism och hat. Istället måste vi tända ljuset och se varandra.
Försöka hjälpas åt, kroka arm. Ju mer rikedom och makt du har, desto mer kan du bidra, desto större ansvar har du.I grund och botten handlar det om hur vi ser på varandra.
Menar vi allvar med alla människors lika värde kan vi inte ha olika måttstockar för fattiga och rika.
Laila Naraghi är riksdagsledamot (S) från Oskarshamn, Kalmar län
Fotnot: Artikeln har även publicerats i tidningen Östra Småland.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.