Poänglöst förslag i en tid när tiggeriet minskat.

Det var något märkligt med förslaget om att förbjuda tiggeri redan när frågan restes för några år sedan. Idag upplevs tiggeri knappast som ett stort problem.

Men Tidöpartierna behöver sina symbolfrågor för att debatten ska handla om dem istället för verkligheten.

I grunden är det väldigt enkelt. De som förordar ett tiggeriförbud brukar som argument för detta säga att ingen människa ska behöva tigga för sin försörjning.

Det är förstås sant. Det är inte människovärdigt att behöva be om allmosor för att överleva. Men ett tiggeriförbud löser ju inte den frågan. Den flyttar bara problemet till andra länder.

Förlaget om förbud handlar med andra ord mest om en strävan efter visuell renhet, inte verklig

Så den egentliga förklaringen till dessa krav på ett nationellt förbud är att vi inte vill se tiggare på våra svenska gator. Om de tigger och lever i misär i andra länder är inte så noga.

För om vi verkligen brydde oss om dessa människor skulle väl inte problemet vara att de tigger just utanför vår ICA-butik?

Förlaget om förbud handlar med andra ord mest om en strävan efter visuell renhet, inte verklig. Man vill slippa se dem.

I dag har antalet tiggare på våra gator dessutom minskat rejält jämfört med för några år sedan. Redan för ett år sedan rapporterade Stadsmissionen i Malmö att de på sitt center Crossroads hjälpte omkring 40 personer om dagen, mot 80 några år tidigare.

– Det är färre människor som sitter och tigger. Det är färre som säljer Faktum och som samlar burkar. Det är färre människor från de här grupperna som rör sig i gatumiljön, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission till SVT.

En förklaring är att vi svenskar kanske mer än något annat lands befolkning slutat använda kontanter.

Själv minns jag inte när jag betalade cash senast, och när jag passerar de få tiggare som finns kvar i min hemstad famlar jag ibland i fickorna, bara för att konstatera att det inte finns några mynt där.

Så vad är poängen med att tillsätta en utredning om ett tiggeriförbud nu?

Ingen alls.

Vad det handlar om är att Tidöpartierna, och främst Sverigedemokraterna, behöver hålla fast vid sina symbolfrågor. De frågor de vet att det blir debatt om.

En och annan av Sverigedemokraternas väljare skulle annars kunna få för sig att börja undra varför partiet gått med på enorma skattesänkningar för höginkomsttagarna samtidigt som skolan och vården tvingas till fortsatta nedskärningar.

Den debatten vill SD inte ha.