Folkpartiet ska ta strid för sjukförsäkringen, skriver Ulf Nilsson i debattartikeln på Dagens Arena. Men synsättet han ger uttryck för står i totalt motsatsförhållande till Moderaternas, skriver Tomas Eneroth (S).
Folkpartiet ingår i en regering som när den tillträdde 2006 sänkte taket i sjukförsäkringen från 10 till 7,5 basbelopp. 1,7 miljoner löntagare fick då en försämrad sjukförsäkring i ett slag.
Reallönerna har sedan dess fortsatt att öka, vilket innebär att andelen av Sveriges arbetande befolkning som inte fullt ut omfattas av sjukförsäkringen växer ytterligare. Taket i sjukförsäkringen ligger nu under genomsnittslönen i Sverige. Knappt hälften av alla heltidsarbetande män och en tredjedel av alla heltidsarbetande kvinnor befinner sig ovanför maxgränsen.
När taket i sjukförsäkringen inte hänger med löneutvecklingen blir behovet av privata sjukförsäkringar större. Vi ser redan hur fler medelinkomsttagare söker sig till kompletterande inkomstförsäkringar för att ha ett rimligt skydd vid sjukdom. Många löntagare omfattas dessutom av kollektivavtalade sjukförsäkringar, som var och en också betalar till genom att avstå lön. Men även där är premierna olika höga beroende på vilket fackförbund man är med.
Den här glidningen mot ett privatiserat sjukförsäkringssystem har konsekvenser för jobben. Om en löntagares inkomstförsäkring vid sjukdom är bunden till arbetsplatsen via facket eller företaget minskar viljan att lämna en trygg anställning. I slutändan leder det till en mindre rörlig arbetsmarknad i ett läge där allt fler företag har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft samtidigt som arbetslösheten växer.
Det här är en utveckling vi socialdemokrater sett och påtalat problemen med länge. Vi vill inte ha ett system där en persons eller yrkesgrupps skydd vid sjukdom kostar olika utifrån hur lönsamma de bedöms vara för ett försäkringsbolag. Vi vill ha en socialt utjämnande försäkring, bekostad av allmänna medel.
Nu ansluter sig Folkpartiet på i princip alla punkter till den linjen. Ulf Nilsson skriver att Folkpartiet ska ta strid för inkomstbortfallsprincipen och att han har gott hopp om att nå en överenskommelse i första hand med allianspartierna. Det ska bli intressant att se resultatet av de diskussionerna.
Det synsätt som Nilsson ger uttryck för i debattartikeln står i totalt motsatsförhållande till Moderaternas. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vill inte höja taket i sjukförsäkringen med argumentet att många ändå får ut en högre ersättning genom de kollektivavtalade försäkringarna. Statsministern gick i våras ett steg längre och berättade att han tycker det ”i grunden är en bra utveckling” att allt fler väljer privata tilläggsförsäkringar utöver de gemensamt finansierade.
Ulf Nilsson skriver inte ut andrahandsalternativet i klartext. De senaste årens cementerade blockpolitik har gjort det i det närmaste omöjligt för de mindre partierna i regeringen att föra en annan politik än moderaternas.
Det finns nu en parlamentarisk majoritet för höjda tak i socialförsäkringarna. Om Folkpartiet menar allvar med sina utfästelser, och verkligen vill bevara den svenska modellen för socialförsäkringar, är de mer än välkomna att ta upp den fallna socialliberala fanan och genomföra förändringarna tillsammans med Socialdemokraterna. Som Karl Staaff gjorde på sin tid.
Tomas Eneroth (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.