ledare Trump blir återigen Republikanernas presidentkandidat, men löftet om att »rensa upp i träsket” av den korrupta eliten kan han inte återanvända. Kriminaliteten hos en rad av de egna medarbetare gör det omöjligt.
Nu är det klappat och klart. Donald Trump har nominerats av sina egna för omval som president fyra år till. Men veckans republikanska konvent har knappast varit någon närgången granskning av om han gjort som han lovat 2016.
Det helt centrala då var att han framställde sig själv som en vanlig, hederlig amerikan som stod upp mot en korrupt ekonomisk elit i Washington. Men Trumps löfte att, som han sa, ”rensa upp i träsket” framstår idag som en bluff.
Inte minst sedan hans tidigare nära medarbetare Steve Bannon arresterades några dagar innan konventet började, misstänkt för att han bedrägligt använt minst en miljon dollar för privat lyxliv, pengar som en frivilligorganisation samlat in för att bidra till att bygga en mur mot Mexico.
Lag och ordning tycks kunna bli ett centralt tema i Trumps återvalskampanj. Men hur ska man kunna driva den debatten, om Steve Bannon riskerar minst 10 års fängelse för sina bedrägerier?
Och han är bara den senaste i ett betydande antal högt uppsatta rådgivare till Trump som åtalats eller dömts.
Det handlar bland annat om Paul Manafort (bedrägeri m m), Rick Gates (penningtvätt och skattefusk), Roger Stone (ljugit för kongressen), Michel Cohen (brott mot kampanjreglerna) och Michael Flynn och George Papadopoulos (ljugit för FBI om ryska kontakter).
Lag och ordning blir också bisarrt som republikanskt kampanjtema, med tanke på den växande korruptionen bland samhällets toppar, hur utsatt för attacker som konstitutionen är inte minst av Trump själv och polisvåldet. Dagen innan Republikanernas konvent öppnades sköt polisen i Kenosha, Wisconsin, ner en sannolikt obeväpnad svart 29-åring med sju skott, medan hans barn satt i baksätet och såg på.
Till det märkliga med arresteringen av Bannon är att han är en av upphovsmännen till Trumps slagord om att ”rensa upp i träsket”.
Begrepp från 2016 års presidentval som drain the swamp och deep state tillkom när Steve Bannon arbetade för Cambridge Analytica. Detta ökända företag hade av Facebook köpt personliga uppgifter om mer än 50 miljoner användare, deras fördomar och hatobjekt. Med hjälp av detta testades olika teman och slagord för att förråa debattklimatet, som man sedan övertalade Trump att använda.
När Trump i vintras tryckte på för att benåda några av sina tidigare dömda medarbetare uppstod sprickor i muren hos TV-programmet Fox News, som ståndaktigt brukar försvara allt Trump gjort.
Kärnan i kampanjen var att motståndarna var fuskare och fifflare. Till exempel Demokraternas kandidat Hillary Clinton för att hon som utrikesminister använt sin privata mail. ”Bura in henne” fick Donald Trump sina anhängare att ropa på valmötena, trots att polisen tidigt avgjort att det hela inte var åtalbart. Och värre brott skulle snart dyka upp i kretsen kring Trump.
När Trump i vintras tryckte på för att benåda några av sina tidigare dömda medarbetare uppstod sprickor i muren hos TV-programmet Fox News, som ståndaktigt brukar försvara allt Trump gjort.
En av kanalens återkommande kommentatorer Jessica Tarlov undrade i en direktsänd paneldebatt den 14 februari om alla som känner sig som republikaner nu ska ägna sin tid åt att försvara Roger Stone och Paul Manafort, ”som är två otroligt motbjudande personer….Det är vad den här presidenten har gjort. Han har omgivit sig av kriminella”.
Nu skrek alla i mun på varandra i studion. Men Tarlov gav sig inte: ”Medhjälparna runt presidenten är ett träsk… Han sa att han skulle komma till Washington för att rensa upp i träsket. Men han har anställt hela träsket”, ropade hon.
Republikanernas konvent i veckan beslutade inte, som man brukar, om en politisk plattform för vad man vill göra de kommande fyra åren. Man avgav bara ett löfte att alltid följa vad Trump säger, vad han än företar sig.
Narcissismen, oberäkneligheten, viljan att stå över lagen och Vita Huset som en familjeangelägenhet är alltså vad som väntar, om väljarna i november ger Trump fyra år till.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.