Hur ser framtiden ut för det fransk-tyska paret? Det utvecklar Harald Kindermann och Jean-Pierre Lacroix, ambassadörer i Sverige för Tyskland respektive Frankrike.
I år firar vi 50-årsjubileet av vänskapsfördraget mellan våra två länder – 1963 undertecknades Elyséefördraget i Paris av förbundskansler Konrad Adenauer och president Charles de Gaulle. De senaste åren har varit omskakande och visat att vår vänskap inte har förpassats till historien utan förblir lika relevant, och ibland lika krävande, som för 50 år sedan.
Geografi och demografi gör att de bilaterala relationerna mellan våra länder, som ligger mitt i Europa, innefattar 150 miljoner invånare och svarar för mer än en tredjedel av Europeiska unionens BNP, är viktiga för alla länder i Europa. Det fick katastrofala följder under första halvan av 1900-talet. Men senare skulle ansträngningarna för att komma över bitterheten och hatet från det förflutna bli centrala för uppbyggandet av det som skulle utvecklas till EU.
50 år av vänskap har inte suddat ut skillnaderna mellan Tyskland och Frankrike. Därför är ofta uppgörelser mellan Tyskland och Frankrike en god bas för breda överenskommelser med samtliga EU-länder. Ganska ofta har vi till en början olika utgångspunkter, och våra nationella ståndpunkter i sig återspeglar många olika åsikter. Att sedan föra dem samman blir en sund övning i ömsesidig förståelse och återgäldad flexibilitet. Värdet av den fransk-tyska vänskapen ligger till stor del i våra olikheter och de ansträngningar vi gör för att övervinna dem: den skulle vara mycket mindre relevant om vi från början alltid tyckte samma om allt.
Självfallet är EU mycket mer än Frankrike och Tyskland. Alla medlemsstater deltar i EU:s beslutsfattande och det är av största vikt att säkerställa att folket i EU känner delaktighet i den processen. Här har Sverige en avgörande roll: med sin djupt rotade demokratiska tradition bidrar Sverige med mycket till EU, inte bara ekonomiskt, utan också genom något ännu viktigare, nämligen att ständigt verka för mer öppenhet och politiskt ansvarstagande. Som ett av de få länder som deltog i alla EU:s externa operationer och som ett ledande land inom utvecklingspolitik, bidrar Sverige även väldigt aktivt till EU:s fredsfrämjande roll internationellt.
Mot denna bakgrund är vi fulla av tillförsikt inför dagens stora utmaningar i Europa. Våra regeringar har beslutat om långtgående strukturella reformer och budgetdisciplin. Vi lägger grunden för hållbar tillväxt i hela unionen, nu senast vid Europeiska rådets möte. När vi ser på den dramatiska utvecklingen i vårt grannskap blir det tydligt att vi behöver denna tillit inför vår egen framtid för att kunna utforma Europas roll i omvärlden. Utrikes- och försvarspolitiken, handelsfrågor, utvecklingssamarbetet och grannskapspolitiken är pusselbitar som måste ses ur ett helhetsperspektiv.
Vi ser fram emot en diskussion om hur Frankrike och Tyskland kan bidra till att stärka EU:s samstämmighet och synlighet på den internationella scenen.
Harald Kindermann, Tysklands ambassadör i Sverige
Jean-Pierre Lacroix, Frankrikes ambassadör i Sverige
Tisdagen den 2 juli hålls seminariet: What future for the Franco-German couple? A look beyond the Golden wedding anniversary i Visby.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.