Vänsterpartiet tvekar inte när det gäller att kräva rätt till heltid, slopa visstidsanställningar och öka resurserna till äldreomsorgen så att delade turer kan tas bort. Det skriver Ulla Andersson (V).
I dag är det första maj och under de röda fanorna kommer det att märkas att det är en ny vänster- och feministisk våg i Sverige.
Det bubblar på kvinnodominerade arbetsplatser bland hemtjänstpersonal, affärs- och restauranganställda och bland dem som städar. De vill ha bättre livs- och arbetsvillkor. Flera kvinnodominerade fackförbund som Kommunal, Handels och HRF efterfrågar en annan färdriktning.
I den budget som Vänsterpartiet har lagt fram finns just den färdriktning för de kvinnodominerade branscherna som efterfrågas av allt tröttare, allt mer stressade, men också allt mer beslutsamma kvinnor. Den här budgeten handlar om dem, alla de kvinnor som inte längre tänker finna sig i att behandlas som ett b-lag på arbetsmarknaden.
Vänsterpartiet tvekar inte när det gäller att kräva rätt till heltid, slopa visstidsanställningar och öka resurserna till äldreomsorgen så att delade turer kan tas bort.
Vi föreslår delad föräldraförsäkring, underhållsstöd och en stor satsning på välfärden vilket vidgar gruppen till att omfatta i stort sett alla kvinnor. För även de som inte jobbar direkt i välfärden är beroende av hur den fungerar: Fortfarande är det i hög grad är mammor, döttrar och systrar som tar huvudansvar för de sjuka, barnen och de äldre.
Huvudprincipen är given: Kvinnor ska ha betalt för sitt arbete, inte utföra det oavlönat vid sidan om.
Därför behövs det en utbyggd välfärd med mindre barngrupper, fler anställda i äldreomsorgen, och – det mest grundläggande – att kvinnor ska kunna föda tryggt och inte behöva vända i dörren.
Vänsterpartiets mål är att en födande kvinna ska vara garanterad en egen barnmorska vid det så kallade utdrivningsskedet under förlossningen.
Det går att skapa en ekonomisk politik som sätter kvinnors livsvillkor i centrum. Då behövs först och främst insikten att skattesänkningar gynnar dem som inte behöver ta huvudansvar för hem och barn. Det gynnar dem som har höga inkomster och som inte är beroende av vård, skola och omsorg för att deras liv ska fungera; det vill säga i huvudsak högavlönade män.
Vi föreslår därför att:
- Resurserna till äldreomsorg, sjuk- och förlossningsvård liksom till förskolan ökar. Kvalitén måste helt enkelt bli bättre så att vi får en välfärd att lita på och som ger bra arbetsvillkor.
- Sjukförsäkringen måste rustas, garantera individens rättigheter såsom rehabilitering och den så kallade stupstocken avskaffas. Administrativa tidsgränser ska inte avgöra hur länge vi får vara sjuka. Ersättningsnivån behöver höjas efter regeringens sänkning.
- Lagstiftning om fasta jobb på heltid behöver införas.
- Föräldraförsäkringen delas så att huvudansvaret för hem och barn blir mer jämlikt och så att kvinnors status på arbetsmarknaden höjs liksom våra löner. Vi ska inte vara en reservarbetskraft vilket vi ses som idag.
- Ta bort vinstintresset ur välfärden. Det är framförallt kvinnor som betalar priset för den privatiserade välfärden. Vi har inte råd att låta 9 miljarder gå till privata vinster. Pengarna behövs till fler anställda. Kvinnors arbete i välfärden ska inte någon kunna sko sig på.
Det behövs en ekonomisk politik med insikten om att kvinnors livsvillkor behöver stärkas. Att kvinnors och mäns rättigheter, skyldigheter och möjligheter i livet behöver likställas och den ekonomiska politiken är ett avgörande redskap för det.
Det måste bli ett slut på kvinnors liv som klämda hamburgare i samhället. Då behövs en insikt om att den gemensamma välfärden är avgörande för kvinnors livsvillkor och att den måste få kosta. Det behövs mer resurser.
Antingen fortsätter vi på dagens väg där kvinnors villkor blir satta på undantag, där vi lever i ett kvinnornas risksamhälle. Eller så bygger vi ett samhälle med en välfärd att lita på. Ett samhälle där vi kvinnor äntligen tilldelas vårt utrymme av de ekonomiska resurserna!
När Vänsterpartiet nu lägger fram vår budget är det för att kunna föra den ekonomisk politik som alltfler, kvinnor – men också många män! – vill ha.
Byt färdriktning: släpp ut de klämda kvinnorna i frihet.
Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.