Sara Benabdellah

Säkerheten ska komma i första hand

Allt ska gå snabbt i dag. Arbetet ska gå fort med lite medel och kostnader. 

Många gånger på bekostnad av personalen. Unga är överrepresenterade i arbetsplatsolyckor. Många gånger på grund av dålig introduktion med alldeles för lite information innan de börjar sitt arbete, men också på grund av osäkra rutiner. 

Under 2023 var 14 procent av de som omkom i arbetsplatsolyckor under 25 år. Detta trots att de endast utgör 7 procent av den totala arbetskraften.

En av de personerna är Muhammad, som dog endast 14 år gammal på sitt första sommarjobb 2023. Ett arbete inom lantbruket ledde till hans tragiska död. Inom lantbruket dör mellan fem till tio personer varje år, vilket gör det till den farligaste branschen sett till antalet arbetstillfällen. 

Muhammad fick köra en hjullastare och klämdes till döds när den välte. Han var ensam vid tillfället. Det ska inte kunna hända. Att ge en 14-åring ansvar över tunga arbetsuppgifter på egen hand är helt galet. Unga är särskilt utsatta för arbetsrelaterade skador och olyckor, trots detta prioriterades inte Muhammads arbetsmiljö eller säkerhet.

Lantbrukaren döms

Lantbrukaren som bar ansvaret har i veckan dömts för arbetsmiljöbrott och tvingas betala en företagsbot på en miljon kronor samt dagsböter på 26 400 kronor. Det är bra att en dom har fallit. Få arbetsgivare blir dömda när någon dör på arbetsplatsen. Men för Muhammads nära och kära är inget belopp tillräckligt för att ersätta hans liv. 

Ett annat exempel är Nova. Hon fick sitt drömjobb som 18-åring i gruvan i Kiruna. Men redan första veckan på jobbet blev hon påkörd av en dumper och dog av sina skador. Bolaget får böta två miljoner kronor för arbetsmiljöbrott och säkerheten har skärpts på arbetsplatsen. Men det sker alldeles för sent.

Ännu en person som dött på jobbet är 19-åriga Agnes som mördades på ett LSS-boende av en boende. Personen dömdes också för mordet. VD:n för bolaget åtalades för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död men dömdes inte. 

Prioritera säkerheten

Det finns särskilda regler för att arbetsmiljön ska vara så bra som möjligt, bristen på tid kan leda till att dessa inte följs eller ses som nödvändiga. 

Men säkerhet får aldrig prioriteras bort, varje liv är värt att skydda.
Muhammad, Nova och Agnes tragiska dödsfall borde vara en väckarklocka.
Trots det fortsätter olycksfall att ske dagligen. När effektivisering blir ett mål på bekostnad av människors liv och hälsa, då är något allvarligt fel. 

Det är hög tid att arbetsgivare tar sitt ansvar för att arbetsmiljön ska vara så säker som möjligt. Samverkan med fackliga organisationer för att se riskerna som finns på arbetsplatserna måste ske kontinuerligt. Att någon ställs till svars när felaktiga rutiner gör att personalen skadar sig allvarligt eller dör på jobbet borde vara normen.
Vi kan inte tillåta att fler unga människor går till jobbet och aldrig kommer hem igen. Effektivisering får aldrig gå före människors liv. 

Unga har oftast otrygga anställningar med dåliga villkor, få är fackligt anslutna och har inte tillräckligt med kunskap om arbetslivet. 

Att komma ut på arbetsmarknaden ska vara något positivt. Unga ska inte behöva vara rädda att förlora livet när de ska börja arbeta.

Sara Benabdellah