USA Det finns skäl att vara orolig för den amerikanska demokratins framtid.
Så fälldes Donald Trump till sist på alla 34 åtalspunkter. Juryn var enig. Det var första gången en före detta amerikansk president ställdes inför en domstol. Och således även första gången någon expresident dömdes. Särskilt uppseendeväckande är förstås att Donald Trump är republikanernas kandidat i höstens presidentval.
USA står nu vid ett politiskt vägskäl, av ett slag vi aldrig tidigare skådat.
Många hade väl trott att en rättsprocess som den här skulle diskvalificera Donald Trump i väljarnas ögon. Så hade det väl varit under normala omständigheter. Men gamla sanningar gäller inte längre. Under de veckor Trump suttit i domstolsförhandlingarna på Manhattan i New York har stödet för honom bara ökat. Hans egna supportrar verkar inte rubbas. Hans egen dotter Ivanka kallar rättsprocessen för en skam. Och lägger till att hon älskar sin far.
Advokaterna har varit ett redskap Trump använt
Det vi ser nu är förstås en global trend, där autoritära idéer griper omkring sig. I USA har vi att göra med en långvarig och successiv radikalisering av den amerikanska högern. Trump har nu tagit över det republikanska partiet, och marginaliserat de moderata republikanerna.
Trump är föremål för flera rättsprocesser. Vi har åtalet som rör hanteringen av hemligstämplade dokument som förvarades i hans privata residens Mar-a-Lago i Florida efter presidenttiden. Som polisen sedan tvingades beslagta. Trump och hans rådgivare anklagas för att ha försökt ändra valresultatet efter valet 2020. Till detta kommer den roll han spelade inför stormningen av Kapitolium när Joe Biden skulle sväras in som president i början av 2021. Samt en process som rör Trumps försök att förmå sina partivänner att plocka fram fler röster som skulle ändra slutresultatet i Georgia.
I USA kretsar oerhört mycket runt juridik. Domstolarna är en scen och en plats där många konflikter hanteras. Detta är en del av den amerikanska modellen och politiken. Det räcker exempelvis att hänvisa till den testosterontunga teveserien ”Billions”. Juridiken är också en viktig pusselbit i Donald Trumps eget liv och framgångsrika karriär. Advokaterna har varit ett redskap Trump använt för att skrämmas, bekriga sina ”motståndare” och gynna de egna affärerna. Till nästan vilket pris som helst.
Domen på Manhattan rör de så kallade ”hyschpengarna”. En månad innan presidentvalet 2016 betalde Trumps privata advokat Michael Cohen ut 130 000 dollar till Stormy Daniels, en porrskådespelare han haft en sexuell relation med. Betalningen skulle garantera hennes tystnad. Trump har hela tiden ljugit om såväl relationen som pengautbetalningen. Han fälls nu för att ha dolt utbetalningen genom att förfalska bokföringen.
Den amerikanska demokratin har också sina mörkare och problematiska sidor
Trump svar var det förväntade: en attack på domstolen. Allt var som han sa ”riggat” och juryn förstås ”korrupt”. Hela rättsprocessen var en ”skam”. Talepunkterna verkar ha varit väl förberedda och koordinerade. Det mönstret känner vi igen. Det handlar inte bara om de återkommande lögnerna utan också om den trumpska taktiken att ”anfall är bästa försvar”. Det kokar ned till förnekandet av sanningen. Att bli överbevisad biter inte på en typ som Trump.
Skandaler är förstås inte ett nytt fenomen i amerikansk politik, och händer inte bara i USA. Bill Clintons kvinnoaffärer var legendariska och kommer att skrivas in i historieböckerna, eftersom de utnyttjades av republikanerna. Men de hamnade aldrig i någon civil domstol. Han hade dåligt omdöme men överträdde inte några lagar.
Den amerikanska demokratin har också sina mörkare och problematiska sidor. I efterhand förknippar vi 30-talet med New Deal och Franklin D Roosevelts ledarskap, vilket innebar att demokratin överlevde och i förlängningen att Europa befriades från nazismen. Men historien hade kunnat skrivas på ett annat sätt. Det fanns även då betydande auktoritära utmanare.
På 1970-talet ställde sig Richard Nixon över lagen. Watergateskandalen ledde inte bara till Nixons förnedrande avgång. Den underblåste också de konflikter som 50 år senare gått helt överstyr. Den amerikanska demokratin har aldrig varit någon idyll, men har tidigare ändå lyckats hantera stora och komplicerade konflikter och omställningar. Men hur är det nu? Ja, av allt att döma är vi inne i ett farofyllt kapitel i USA:s historia. Som kan skaka om hela den politiska och rättsliga världsordningen, som på grund av krigen i Ukraina och i Gaza redan satt under hård press.
Robert Reich var en gång i tiden en progressiv arbetsmarknadsminister under Bill Clinton. Han har sammanfattat Trumps fascistiska plan i fem steg. Den första är att ”använda hot om våld för att erövra makten”. Donald Trump har sagt att det kommer att bli blodigt om Joe Biden vinner. Under fyra års tid har Trump och hans anhängare spridit myten om det ”stulna valet”. Han eldade på mobben som stormade och vandaliserade Kapitolium. Bara detta säger egentligen allt om vad Trump är för slags politiker.
Om Trump efter en valseger i höst kommer att kunna luta sig mot en majoritet i både representanthuset och i senaten (vilket dessvärre inte är omöjligt) finns det alla skäl i världen att vara orolig över den amerikanska demokratins framtid.
Särskilt som Joe Biden inte inspirerar och mobiliserar. Det krävs en stor kraftsamling för att förhindra att Donald Trump blir president i höst. Juridiken räcker inte. Det räcker inte heller att varna för att Trump är en högerradikal populist. Det vet vi redan.
Det krävs också ett alternativ som kan ingjuta hopp om förändring. Demokraterna kan bättre. Demokratin kräver det.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.