USA kommer äntligen att få en obligatorisk sjukförsäkring. Bara ett politiskt sammanbrott i det demokratiska partiet kan hindra beslutet. I representanthuset ligger nu tre färdiga förslag och i senaten två. Den stora striden gäller hur reformen kommer att utformas.
Senatorerna tvistar om hundratals detaljer. Men den avgörande är om reformen ska innehålla en så kallad "public option" – ett federalt offentligt försäkringsalternativ – eller vila helt på privata försäkringsbolag. En "public option" skulle få ungefär samma funktion som det statliga bolåneinstitutet SBAB haft i Sverige; det vill säga pressa ner höga kostnader.
President Barack Obama driver "public option"-alternativet. Nu gäller det att få med demokrater som sitter löst i konservativa delstater. För dem är det inte egen politisk övertygelse utan i första hand lokala opinioner som avgör. Förenklat är representanthuset för en "public option" och senaten mot.
Om demokraterna kan enas blir det ett historiskt genombrott för partiet – men även för USA. Man måste gå tillbaka till Lyndon B Johnson och Richard Nixon för att hitta lika genomgripande sociala reformer.
Olympia Snowe från liberala delstaten Maine är den enda republikanen som möjligen kommer att rösta för. Annars är partiet enat i en hård Gösta Bohman-linje: nej till allt. Den har förstärkts av en aggressiv kampanj från konservativa aktiviströrelser. Opinionsläget är svårtolkat. Obamas popularitet har sjunkit, liksom stödet för själva reformen, men samtidigt visar nya mätningar att det mer radikala alternativet med en "public option" har starkt stöd.
Barack Obama gick till val på samarbete över partilinjen, så kallad bi-partisanship. Men konsekvensen av republikanernas vägrarfront i alla frågor är att begreppet bi-partisanship nu gäller inom demokraternas olika falanger. Det är tecken på politisk dominans. Men kommer den att hålla?
Republikanerna är imponerande eniga. Alla trodde på sönderfall efter valnederlaget men deras oppositionspolitik är konsekvent och unik i landets historia. Den kan visa sig strategiskt vinnande. Men den kan också leda dem ut i radikalismens öken. Läget påminner lite om Richard Nixons år. Då var aktivisterna vänster, starka och mot kriget i Vietnam. Men Nixon lyckades grundlägga en lång högerdominans genom att framställa konservatismen som landets normalitet – den "vanlige amerikanens" hemvist – och aktivisterna som långhåriga nötter.
Om sjukförsäkringsreformen nu går igenom, även i dess svaga form, kan Obama lyckas göra motsvarande. Det innebär att republikanerna hamnar i långvarig politisk maktlöshet och deras aktivister förvandlas till partiets extremistproblem. Sjukförsäkring är nyckeln till USA:s politiska framtid.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.