Ledare Det blev inte den röda våg som många trott, men det står fortfarande och väger i valet till senaten. Kanske visade mellanårsvalet ändå att Trumps tid i politiken snart är över.
Det måste vara fruktansvärt tråkigt att vara USA:s president. Ja, inte för att jobbet i sig är trist. Det verkar på flera sätt vara både engagerande och stimulerande att inneha titeln världens mäktigaste människa.
Men makten verkar också mer än lovligt flyktig.
I princip har samma mönster upprepats varje gång en ny president har valts. Det blir två år. Sedan, i mellanårsvalet till kongressen, bestämmer sig en majoritet av väljarna för att rösta fram företrädare från det andra partiet, och på grund av det amerikansk systemets system med maktdelning kan senaten och representanthuset därefter blockera de flesta initiativ från presidenten. Kvar blir framför allt utrikespolitiken, som i högre grad än andra frågor ligger i presidentens händer.
I flera delstater har republikanska majoriteter på senare år arbetat hårt för att göra det svårare att gå och rösta
I mellanårsvalet spåddes en liknande förlust för demokraterna. Missnöjet med ekonomin, priserna och den höga inflationen, gjorde att många talade om en “röd våg”, alltså att republikanerna skulle sopa hem de flesta av de platser som stod på spel. Någon röd våg blev det inte. I själva verket klarade sig demokraterna bättre än de flesta opinionsmätningar gett vid handen. Men i representanthuset, där delstaterna har platser i relation till sin befolkningsstorlek, får republikanerna majoritet. I senaren står det i skrivande stund fortfarande och väger. Precis som i presidentvalet för två år sedan avgörs det i Georgia 0m några veckor.
En kort respit för Joe Biden alltså. Det är nästan märkligt att en sådan förlust, mot bakgrund av hur det brukar gå för sittande presidenters parti, nu analyseras som en seger.
Men visst, på ett sätt visar valet ändå att något kanske hänt i amerikansk politik. De kandidater som stötts av Donald Trump gick generellt något sämre än väntat. Och den ende som kan tänkas utmana Trump om den republikanska nomineringen i presidentvalet om två år, Floridaguvernören Ron DeSantis, vann en storseger, trots att han under valkampanjen hånats av Trump minst lika ofta som den tidigare presidenten fönar sitt hår.
Under lång tid har det verkat som om Trumps bisarra ledarstil och hans för demokratin livsfarliga försök att stjäla valsegern från Biden 2020 inte har påverkat hans popularitet. Internt i partiet har hans snarare stärkt sin ställning och manövrerat ut flera kritiker.
Nu gjorde republikanerna ett unikt svagt mellanårsval och det kommer höjas röster för att Trumps tid i politiken är slut. Det kommer inte hindra honom från att ställa upp, men det blir utan tvekan två intressanta år.
Oberoende av detta har demokraterna uppenbart inte gjort sin hemläxa.
De måste nu hitta ett politiskt program som klarar av att engagera väljarna och få fler att gå till valurnorna. Det är trots allt ett faktum att republikanerna gynnas av ett lågt valdeltagande och i flera delstater har republikanska majoriteter på senare år arbetat hårt för att göra det svårare att gå och rösta. I mellanårsvalet trodde många att stormningen av Kapitolium skulle bli en sådan fråga, men den har inte spelat någon större roll i valdebatten. Demokraternas andra starka fråga var försöken att begränsa aborträtten. Den har också varit mobiliserande, men kanske inte på vis demokraterna hoppats.
Inte heller har det räckt med Bidens ambitiösa klimatprogram eller de största offentliga investeringarna sedan 1930-talet.
De måste också få fram en presidentkandidat som kan vinna ett val. Joe Biden säger fortfarande att det är hans intention att ställa upp om två år, trots att 70 procent av väljarna i opinionsmätningar sagt att de hellre ser en annan demokrat som kandidat. Det återstår att se hur den saken utvecklar sig. Nu verkar det trots allt som att det finns ett visst hopp om att en majoritet av USA:s väljare har svårt att tänka sig fyra år till med Trump i Vita huset.
Men jag var å andra sidan helt säker på att han inte skulle vinna 2016 heller.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.