REPLIK | Det är genom dialog och samarbete som vi har möjlighet att påverka Kuba i en demokratisk riktning. Civilsamhället har en viktig roll i detta, skriver Annika Söder (S), kabinettsekreterare på Utrikesdepartementet.
Robert Hård och Erik Jennische från Civil Rights Defenders skriver på Dagens Arena den 4 mars om Sveriges relationer med Kuba. Denna artikel kräver några förtydliganden.
Artikeln bygger på en felaktig premiss eftersom Sverige inte har undertecknat något samarbetsavtal med Kuba. Sverige och Kuba har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MoU). Ett MoU är inte ett avtal utan en allmänt hållen avsiktsförklaring utan åtaganden. En stor del av övriga EU-länder har redan liknande avsiktsförklaringar med Kuba.
Kuba befinner sig i ett skede av förändring. Närmandet mellan Kuba och USA bidrar till detta. President Obamas besök till Kuba senare denna månad blir det första av en amerikansk president på 88 år. EU:s förhandlingar om ett bilateralt avtal med Kuba om samarbete och politisk dialog, som inleddes 2014, väntas gå i mål under 2016. Mot den bakgrunden har regeringen sett det som naturligt att återupprätta Sveriges bilaterala dialog med Kuba.
Det är genom dialog, inte isolering, som vi har möjlighet att påverka Kuba i en demokratisk riktning. Avsiktförklaringen ger uttryck för Sveriges och Kubas generella önskan om samarbete inom en rad olika områden såsom mänskliga rättigheter, jämställdhet, HBTQ-frågor, forskning och miljö- och klimatfrågor. Likaså etablerar MoU:et en regelbunden politisk dialog som föreslås ta upp ett brett spektrum av frågor, däribland mänskliga rättigheter.
EU:s förhandlingar med Kuba avser ett avtal om samarbete och politisk dialog, vilket är betydligt mindre långtgående än till exempel ett associationsavtal. Mandatet för förhandlingarna, som EU:s ministerråd beslutade 2014, ställer inte i utsikt något handelsavtal eller andra förmåner eller politiska eftergifter.
Syftet med avtalet från EU:s sida är att konsolidera redan existerande relationer med Kuba samt att skapa ett instrument som underlättar för EU att stödja reformprocessen i landet och att främja europeiska värderingar och intressen.
Jag delar helt och fullt ståndpunkten att det är angeläget att involvera ett oberoende civilsamhälle och andra berörda parter i processerna när EU förhandlar avtal med tredje länder. I fallet Kuba finns dilemmat att en formell konsultationsprocess skulle resultera i att endast av den kubanska regeringen godkända organisationer skulle tillåtas delta.
EU:s utrikestjänst EEAS framhåller att de regelbundet träffar människorättsaktivister, oppositionella och andra företrädare för kubanska civila samhället både i och utanför Kuba, för att höra deras åsikter. Vidare tar EEAS löpande emot representanter för det europeiska civila samhället med ett engagemang för utvecklingen i Kuba.
Annika Söder (S), kabinettssekreterare Utrikesdepartementet
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.