Vänsterpartiet är för en bred och blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken. Vi vet att det såväl inom socialdemokratin som i de borgerliga leden finns en insikt om att såväl miljömässiga som ekonomiska argument i dag talar emot en ny generation kärnkraft och att det finns ett starkt stöd för omställning till hållbara energisystem. Det finns i dag övertygande argument och förutsättningar för en sådan politisk utveckling.
Det var inte länge sedan vi hade en energiuppgörelse över blockgränserna under nästan ett decennium mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, som Centerpartiet spräckte för regeringstaburetter. Den dög inte heller för vissa direktörer i näringslivet eftersom den inte byggde på en fortsatt kärnkraftproduktion utan på ett ersättande av kärnkraften med förnybara alternativ. De rödgröna slöt senare en gemensam liknande uppgörelse.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har varit överens om att kärnkraften ska ersättas med annan förnybar energi plus effektiviseringar för att trygga jobben och elförsörjningen. Vänsterpartiet står fast vid den linjen och utsikterna har aldrig varit bättre än nu.
Elöverskottet är i dag stort och det kommer att växa. Energimyndigheten har i sin långtidsprognos pekat på ett elöverskott på 24 terawattimmar (TWh) år 2020 och detta med mycket försiktiga prognoser för vindkraftsökningen. Med fortsatt investering i vindkraft, där byråkratiska hinder inte tillåts sätta käppar i hjulen, är 30 TWh år 2020 en realistisk målsättning.
Vindkraften växer så det knakar, förra året med hela 74 procent i produktion, och solenergin har tagit flera viktiga tekniska språng. Analysföretaget Bloomberg New Energy Finance pekade nyligen på att priserna på solpaneler har fallit med nästan 50 procent under 2011.
Samarbete om elcertifikatsystemet sker med Norge. Till det kommer att elsparande och energieffektivisering också bidrar till en positiv prognos. För att bara ta ett exempel så kommer ekodesignkraven från EU att spara 135 TWh el per år inom EU år 2020. Det är i nivå med hela Sveriges elanvändning och det motsvarar konsumtionen hos 32 miljoner hushåll inom EU eller den årliga kraftproduktionen hos 22 kärnkraftsreaktorer. Elmotorer står för ungefär 65 procent av den totala elanvändningen inom industrisektorn och för 38 procent i servicesektorn i Sverige.
Det finns med andra ord en stor möjlighet för Sverige att trygga energiförsörjningen och jobben utan kärnkraft.
Om inte annat så kan vi se på Tyskland som är Europas stora industrimotor. Inte nog med att de ska avveckla kärnkraften, de ska ersätta den med förnybar energi och energieffektivisering. Det finns ingen anledning att tro annat än att de kommer att lyckas. Enligt IG Metall kommer denna politik att innebära ett industriellt språng. Visst kan detta vara en väg att gå även för svensk tung industri? Vi har dessutom vattenkraften som utgör en stomme i vår elproduktion och reglerkraft till en utbyggd elproduktion från vindkraft.
Vad som krävs nu är en utbyggnad av kraftnät och kablar för att bygga bort flaskhalsar och komma ifrån olika priser i landet, en höjning av taket i elcertifikatsystemet, vissa reformer för att ta bort de extrema prishöjningarna på elen under vissa perioder och fortsatt satsning på solenergiforskningen.
Ställ detta mot trötta och farliga kärnkraftverk som står still långa perioder och råkar ut för farliga incidenter. Nya kärnkraftverk är för dyra att bygga och för dyra att försäkra av kända finansinstitut. Nya kärnkraftverk här i landet kommer att kräva rejäla subventioner för att de ska kunna räknas hem något som hittills inget seriöst parti förordat.
Vi i Vänsterpartiet medverkar gärna till en blocköverskridande överenskommelse om framtida energipolitik med avvecklad kärnkraft.
Jonas Sjöstedt (V), partiordförande, Kent Persson (V), ledamot näringsutskottet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.