debatt Vänsterpartiet vill också reformera a-kassan i grunden och höja ersättningsnivåerna. Det mer begränsade förslag om att låta nytutexaminerade studenter få rätt till a-kassa syftade till att få stöd för att genomföras snabbt, under pandemin, skriver Ali Esbati (V) i en replik.
I en debattartikel i Dagens Arena riktar Bo Jangenäs och Berndt Molin kritik mot Vänsterpartiets förslag om att införa ett examensvillkor i a-kassan. Enligt Jangenäs och Molin är förslaget ”märkligt”, såväl politiskt som klassmässigt. De undrar varför vi inte istället föreslår att det tidigare ”utbildningsvillkoret” återinförs. Enligt Jangenäs och Molin behöver a-kassan en grundlig reformering så att vi får tillbaka en arbetslöshetsförsäkring som omfattar fler och med rimliga villkor (Dagens Arena 15/3).
Vi delar Jangenäs och Molins uppfattning att a-kassan behöver reformeras i grunden, utifrån precis de utgångspunkter J&M lyfter fram: att den ”omfattar de flesta arbetslösa och med rimliga villkor”. Därför har vi också lagt just sådana förslag i riksdagen, skarpa och inkluderade i våra budgetmotioner.
Det handlar om kraftigt höjda ersättningsnivåer och förbättrade möjligheter att kvalificera sig till a-kassan, däribland ett återinförande av studerandevillkoret (”utbildningsvillkoret”) som avskaffades av Alliansregeringen 2007. Svaret på debattartikelns avslutande fråga ”När kommer de förslagen?” är alltså att de redan har kommit och kommer att komma kontinuerligt.
Under våren 2020, när coronakrisen började ge effekter på arbetsmarknaden i form av ökad arbetslöshet, drev vi därutöver på för att regeringen skulle genomföra förändringar i a-kassan i linje med våra förslag. Vi fick igenom flera av våra krav: ersättningsnivåerna höjdes, medlems- och arbetsvillkoret förändrades m.m.
De utskottsinitiativ som vi har lagt fram under pandemin, har till syfte att försöka samla majoritet för förslag som kan genomföras hastigt.
Vi menar att de tillfälliga förändringar i a-kassan som genomförts under coronakrisen är bra men inte tillräckliga. För det första bör förändringarna permanentas och gälla tills vidare. För det andra bör ytterligare förbättringar genomföras, såsom återinförande av studerandevillkoret och en indexering av ersättningsnivåerna.
De utskottsinitiativ som vi har lagt fram under pandemin, har till syfte att försöka samla majoritet för förslag som kan genomföras hastigt. Då vårt förslag om att återinföra studerandevillkoret har avslagits i riksdagen, men vi samtidigt ser växande och akuta behov för olika grupper, valde vi därför att lägga fram ett mer begränsat förslag i samma riktning, baserat på de förslag som Saco, TCO och SFS lagt fram – ett examensvillkor riktat till studerande på eftergymnasiala utbildningar.
Förslaget syftar till att underlätta matchningen på arbetsmarknaden och göra det möjligt för nyexaminerade att söka jobb som motsvarar deras utbildning – inte behöva ta första tillgängliga arbete. Vi bedömde att ett sådant förslag skulle kunna vinna stöd i riksdagen. Vi kan dock konstatera att så inte var fallet: inget av de övriga partierna i Finansutskottet ställde sig bakom vårt förslag. Vi beklagar det.
Det är dessvärre ett återkommande problem, att omfattande stöd till företagen kan beslutas hastigt och med stor majoritet, medan stöd som riktar sig till grupper i utsatta situationer och med små marginaler, sitter hårt inne.
Vi anser, liksom Jangenäs och Molin, att a-kassan behöver en grundlig reformering. Vi lägger regelbundet fram förslag i denna riktning, däribland ett återinfört studerandevillkor. Tyvärr har inte bara högerpartierna utan också den S-ledda regeringen varit motsträvig. Men skam den som ger sig! Vi fortsätter att presentera förslag och mobilisera stöd för dem. Jangenäs och Molin är fortsatt varmt välkomna i det arbetet.
Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.