Att ändra lagar med uttalat syfte att begränsa ett specifikt oppositionspartis intäkter hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.
I dagarna presenteras en utredning som tillsatts av regeringen där ett av uppdragen är att föreslå ändringar i spellagen som ska göra att partipolitiska verksamheter inte längre beviljas licens för lotteriverksamhet.
Utredningen rönte stor uppmärksamhet redan när den tillsattes, då Sverigedemokraterna var tydliga med att huvudmålet med förändringarna var att komma åt Socialdemokraterna. Man gjorde uttalanden som att ”dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin” och ”göra första maj-tågen kortare”.
Det är djupt oroande att regeringspartierna accepterar Sverigedemokraternas krav
Regeringen å sin sida säger sig vilja göra partifinansieringen mer transparent och värna spelarna, men hade regeringen verkligen brytt sig om spelmissbruk så finns betydligt större problem att lösa i djungeln av onlinecasinon och bettingsidor. Och apropå transparens, nuvarande justitieminister Gunnar Strömmer gav så sent som 2022 själv tips till en potentiell givare hur man kunde kringgå lagen om anonyma bidrag i en granskning av Kalla fakta.
Visst finns det anledning att rikta kritik mot en del av Socialdemokraternas och SSU:s lotteriverksamhet. Dagens Nyheter och Expressen har tidigare rapporterat om att Kombilotteriet drivit ärenden till Kronofogden och använt sig av påträngande telefonförsäljning. De här problemen verkar Socialdemokraterna ha tagit på allvar och enligt deras hemsida har de inte drivit något ärende till Kronofogden på sex år.
Men även om man, liksom jag själv, känner en viss skepsis mot Socialdemokraternas lotteriverksamhet måste man vara medveten om att lotteriverksamheten inte är det stora problemet nu. Problemet är att regeringen och Sverigedemokraterna ändrar lagar med ett enda syfte – att försämra ekonomin för ett oppositionsparti. Om Socialdemokraterna – som Centerparitet tidigare gjorde – tjänat pengar på tidningar hade det varit tidningsförsäljning som Sverigedemokraterna riktat siktet mot.
Det återstår att se vad som händer med utredningen och dess förslag. Blir det begränsningar och politiska partier tvingas avveckla sina lotteriverksamheter tvivlar jag på att Sverigedemokraterna nöjer sig där. Om Socialdemokraterna kommer på andra sätt för medlemmar att bidra med pengar är jag övertygad om att Sverigedemokraterna ger sig på dem också.
Det är djupt oroande att regeringspartierna accepterar Sverigedemokraternas krav och retorik som så tydligt angriper Socialdemokraterna. Att ändra lagar med uttalat syfte att begränsa ett specifikt oppositionspartis finansiering hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.
Johan Pehrson, Ebba Busch och Ulf Kristersson har alla möjligheter att säga nej till Sverigedemokraterna och stoppa nedmonteringen av de demokratiska spelreglerna. Om de bryr sig. I framtiden räcker det inte att skylla på Tidöavtalet, de är själva med och fattar aktiva beslut i dag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.