debatt Socialdemokratin måste våga visa mod, både när det gäller försvar av Januariavtalet och i efterspelet av corona-krisen. Den enda rimliga slutsatsen är att centralisera och avprivatisera sjukvården, samt att återförstatliga apoteken, skriver Gustav Björklund Larsen.
Den svenska socialdemokratins problem är inte innehållet i Januariavtalet. Det är heller inte att vi privatiserat välfärd sedan 90-talskrisen. Inte heller invandringen och rasismen. Det är att vi saknar mod. Modet att tänka fritt, att våga kritisera våra egna misslyckade reformer och att göra något helt nytt.
Debatten kring Januariavtalet visar på just bristen på mod. Avtalet i sig syftar till att riva upp några av de största socialdemokratiska reformerna från 1900-talet.
Topp tre: LAS, hyresregleringen och den progressiva beskattningsmodellen med värnskatten på toppen. Alla dessa tre ska antingen reformeras eller avskaffas, och ses som de största socialdemokratiska uppoffringarna i Januariavtalet.
Helt ärligt – vi borde ha reformerat dem för länge sedan.
LAS, lagen om anställningsskydd. Den stora väktaren av arbetarnas rättigheter. Om du är tillsvidareanställd. Fråga ungdomar med sms-anställningar om de får skydd av LAS. Fråga gig-ekonomins cykelbud om turordningsreglerna har tvingat arbetsgivarna till förhandling. Fråga de timanställda mammorna i hemtjänsten om de har gått med i facket för att få skydd av LAS. De kommer svara nej. LAS är avväpnat, genom allmän visstid, gig-ekonomi och bemanningsföretag. Arbetarepartiet Socialdemokraterna borde gå i bräschen för att reformera LAS, så att vi får ett anställningsskydd som faktiskt slår tillbaka mot arbetsgivarna.
Varenda sosse förstår att det inte fungerar.
Hyresregleringen för nyproduktion, som enligt Januariavtalet ska avskaffas, avskaffades när presumtionshyrorna infördes 2006. Det är därför en nyproducerad 2a i Jakobsberg kostar 10 000 i månaden. För en andrahandslägenhet (i väntan på att du stått 7 år i kö) får du lägga på ännu mer, inklusive risken att bli uppsagd när som helst. Varenda sosse förstår att det inte fungerar. Vi måste få fler och billigare hyresrätter, men dagens hyresreglering är inte vägen framåt.
Skattesystemet. Den ursprungliga reformen kryllar av avdrag, undantag, bidrag och utjämningsförsök mellan kommuner. Ändringarna av ”århundradets skattereform” är nu cirka 600. Konsekvensen blir att Willys ägare betalar mindre procent av sin inkomst i skatt än kassabiträdet. Om skattesystemet har så många luckor, är avskaffandet av värnskatten vårt minsta problem. En rejäl skattereform, som enligt avtalet ska öka jämlikheten, är absolut på sin plats.
Om vi vill vara lika visionära som Olof Palme ska vi inte hålla fast vid 50 år gamla segrar. Istället för att säga ”det skulle varit ännu sämre med Moderaterna och Sverigedemokraterna”, borde vi välkomna Januariavtalet.
Vi ska vara de som gör århundradets skattereform, som stoppar skatteflykten och gör systemet tydligt. Vi ska göra en lag om anställningsskydd för digitala marknader, som skyddar arbetare och uppmanar till organisering. Och vi ska se till att det finns bra bostäder till överkomliga priser, som vi inte behöver vänta 10 år i kö för att få.
Om det innebär hårda förhandlingar med Centern och Liberalerna får vi väl köra ända in i kaklet. Om vi inte får igenom vår politik kan vi i alla fall säga att vi försökte.
Riv upp det gamla som inte funkar. Gör nytt. Var modiga! Tänk fritt! Släpp gamla käpphästar och ta socialdemokratin in i 2000-talet.
Och börja direkt efter corona-viruset. Den enda rimliga slutsatsen av krisen är att centralisera och avprivatisera sjukvården, samt att återförstatliga apoteken. Privata företag må ha sina fördelar, men deras kostnadsminimering fungerar som allra sämst när det blir kris. Låt oss inse att regionernas makt över sjukvården skapar samordningsproblem, ojämlikhet och att vi lägger makten över våra viktigaste sjukhus i händerna på privatiseringsgalna Moderater (Nya Karolinska).
Var modiga – se bristerna i dagens system – gör något åt det. Då kommer också väljarna.
Gustav Björklund Larsen
styrelseledamot Hammarbyhöjden-Björkhagen S-förening
tidigare ombudsman i Järfälla arbetarekommun
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.