Med ekonomisk politik för alla, vill vi öppna klassamhällets dörrar, och bekämpa brottsligheten på riktigt. Inte med det ytliga spel som (S) och (M) ägnar sig åt, skriver Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Kvinnan som inte törs ta sin joggingrunda efter mörkrets inbrott. Barnen som inte törs leka på gården efter senaste skottlossningen. Pensionärer som inte vågar öppna dörren när det ringer på. Brottslighet drabbar både den som utsätts och de som av rädsla gör sitt eget liv mindre. Ett sådant samhälle vill Vänsterpartiet inte ha.
Därför vill vi göra något åt det, på riktigt. Det finns aldrig några ursäkter för brottslighet – men det finns orsaker.
Den främsta orsaken till brottslighet är ojämlikhet. Ekonomisk utsatthet gör brottslighet till ett alternativ. I ett Sverige som istället ger ungdomar fler möjligheter, kommer färre att värvas till de kriminella gängen.
Brottsligheten måste bekämpas på tre olika nivåer.
- Den akuta brottsligheten med dödsskjutningar som sker i storstäderna måste stoppas.
Polisen har kommit en god bit på väg, men nu måste vapnen och narkotikan bort från gatorna.
- Steg två är att stoppa rekryteringen till kriminella nätverk.
Det ska inte vara ett alternativ att som ung kille inte gå i skolan och istället börja agera springpojke åt kriminella nätverk.
- Steg tre är en trygghetspolitik som inkluderar inte bara storstäderna och utsatta områden utan hela Sverige.
Det är ett arbete sker varje dag i alla våra kommuner. En lekpark renoveras. Bostäder byggs. Skolans resultat blir bättre. Arbetslösheten minskar. Att bankdirektören betalar lika mycket i skatt som matkassörskan. En närvarande och lokalt förankrad polis. Allt detta minskar brottsligheten i verkligheten.
Men så finns det ju en valrörelse också, med sitt ytliga spel.
Socialdemokraterna och Moderaterna verkar ha tagit en fika och kommit överens om vilka frågor de båda partierna ska gå till val på 2018. Socialdemokraterna har tagit ett stort steg åt höger och anpassar sig helt efter en moderat högerpolitik.
Det går inte att tolka det på annat sätt när båda partierna inriktar all sin kraft på, inte att få slut på brottsligheten, utan på att vinna röster med en aggressiv retorik. En politik som visar på en socialdemokrati som tappat kontakten både med sin historia, med forskningen och med dem som lever med brottsligheten nära sig.
För att få bukt med kriminaliteten behövs det mycket större insatser än de polisen kan stå för. Det behövs ett samhälle med stark välfärd. Det anser även poliserna själva. En polis utan fältsekreterare, socialkontor, avhopparverksamhet, engagerad skola och schysst bostadsområde kommer aldrig kunna förebygga brott.
Vi vill vända utvecklingen och få stopp på den växande ojämlikheten. Ett sådant samhälle har mindre brottslighet.
Strax efter att Socialdemokraterna och Moderaterna hade tagit den där fikan hade vi i Vänsterpartiet kongress. Där beslutade vi tillsammans vad vi som parti ska gå till val på. Vänsterpartiet går till val på att skapa ett samhälle för alla, inte några få.
Vi vill vända utvecklingen och få stopp på den växande ojämlikheten. Ett sådant samhälle har mindre brottslighet. Sverige får inte fortsätta dras isär.
Det är inget snack om att personer som begår brott ska straffas och att polisen ska ha de resurser de behöver för att utreda brotten och förebygga dem. Men en konsekvens av ett delat samhälle, av ett klassamhälle är också att kriminaliteten ökar. Att utsattheten är stor och att alla inte har samma valmöjlighet. Det är därför som klassamhället måste försvinna.
Det är därför som en rättvis ekonomisk politik är så mycket mer effektivt mot brottslighet än vad hårdare straff är.
Men det vill inte Socialdemokraterna. Skulle de vara intresserade av att lösa kriminaliteten på riktigt skulle det vara en stark välfärd som stod överst i deras valmanifest. Men de är mer intresserade av flirta med högerväljare. De vill hellre ha en schysst valslogan som funkar i Stockholms tunnelbanor än riktigt trygghet på tunnelbanestationerna.
Lösningen på problemen vi ser i Sverige idag med ökad otrygghet är att gå hårt och direkt på brottslighetens orsaker: ojämlikhet, svikna förorter, ungdomar som klassamhället stänger dörrar för.
Fördomen om jämlikhetspolitik är att den handlar om att göra saker ”på sikt”. Det är inte sant. När Vänsterpartiet i höstbudgeten förhandlade fram 22 miljarder till områden med sociala problem får det resultat direkt.
Det är en sådan politik som skapar lag och ordning – inte att låta mest lik Clint Eastwood. Det inser både poliser, forskare och vanligt folk. Man kan inte prata bort brott. Alla människor ska kunna känna sig trygga och slippa utsättas för brott. Därför satsar vi på en ekonomisk politik för alla och inte bara för de rikaste.
Linda Westerlund Snecker är Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.